Читај ми!

ФАФ - судар чињеница и фикције

Хибридне форме, различите комбинације играног и документарног жанра, али и судар чињеница и фикције обележиће 18. издање Фестивала ауторског филма. Од 28. новембра до 5. децембра 19 наслова у главном програму, у борби за Гран-при „Александар Саша Петровић“ 12 филмова. За почетак добитник Златног лава "Pieta".

Програм 18. Фестивала ауторског филма (ФАФ), који ће бити одржан од 28. новембра до 5. децембра у Београду, карактеришу хибридне форме, различите комбинације играног и документарног жанра, најавио је уметнички директор ове угледне манифестације Срђан Вучинић.

Међу 19 наслова у главном програму наћи ће се, као и ранијих година, победници важних светских фестивала, нова остварења редитеља које публика ове смотре воли и одлично познаје, као и занимљиви наслови независне продукције који показују нове токове у овој области.

На свечаном отварању манифестације, 28. новембра увече у Дому омладине, биће приказан овогодишњи добитник Златног лава у Венецији и више других награда, јужнокорејско остварење Пијета Ким Кидука.

Реч је о филмској причи о младићу који ради за зеленаше и успева да од дужника извуче сваку пару коју дугују. Једнога дана пред њим се појављује жена која тврди да му је мајка и да јој је жао што га је одбацила. Овај брутални човек након неочекиваног сусрета одлучује да промени свој живот пун насиља, али док се у њему развијају нова осећања везаности и љубави, открива и застрашујуће и трагичне тајне.

Пијета, између осталог, представља једну врсту сведочанства о суровом капитализму у Јужној Кореји који немилосрдно уништава традицију и идентитет једне нације.

У вези са прожимањем играног и документарног стила, Вучинић је у Фестивалском журналу навео пример филма Цезар мора да умре у којем су италијански аутори браћа Тавијани снимили кажњенике једног правог затвора у Риму.

Затвореници спремају представу - Шекспировог Јулија Цезара - препознајући у давно написаној фикцији драму сопственог постојања.

Магија филмова аустријског редитеља Урлиха Зајдла Рај: Љубав и Рај: Вера, оценио је Вучинић, проистиче управо из тога што се документ више не може разлучити од фикције, нити глума од живота.

На програму је и документарац Боб Вилсон режира „Живот и смрт Марине Абрамовић". Филм прати Вилсонов рад на представи у којој славна концептуална уметница игра своју мајку, разрешавајући тиме сопствене конфликте из детињства и адолесценције.

Организатори скрећу пажњу и на омнибус 7 дана у Хавани, својеврсни омаж Куби, састављен од прича седам сјајних редитеља међу којима су Хулио Медем, Гаспар Ное, Хуан Карлос Табио и Елија Сулејман. Куриозитет је да је један од аутора и познати глумац Бенисио дел Торо, док једну од улога игра Емир Кустурица

Публика ФАФ-а имаће прилику да види и нови филм француског редитеља Леоса Каракса Свети мотори са Евом Мендес, Кајли Миног и Мишелом Пиколијем у главним улогама. После 13 година паузе Каракс се вратио филму и пролетос у Кану добио Награду младих критичара.

Организатор ФАФ-а, кућа „Мегаком филм", најавио је и нова остварења цењених аутора Гзавијеа Долана Лоренс у сваком случају, Кристијана Мундјиуа Иза брда...

Пројекције 18. издања фестивала одржаваће се у великој и малој сали Дома омладине, у Дворани Културног центра, биоскопима „Фонтана", „Синеплекс Делта сити" и „Колосеј", Музеју кинотеке и Дому културе Студентски град, а, као и сваке године, део Фестивала биће пратећи филмски и други уметнички програми.

Потврђени квалитет не прати адекватан буџет

Председник Савета фестивала, редитељ Срдан Голубовић подсетио је последњих дана на значај ФАФ-а за културни живот Београда и упутио апел јавности да помогне да овај специфични фестивал опстане.

„Буџет је мањи него икада. Увек смо се трудили да нам то не буде алиби и да свакако публици понудимо само врхунски квалитет. Међутим, ако се овако настави, шансе да Фестивал опстане изузетно су мале", упозорава Голубовић.

Према подацима које је обелоданио извршни продуцент Игор Станковић, укупни буџет је свега 3,3 милиона динара (око 30.000 евра). Само за транспорт и превод филмова неопходно је 30 одсто те суме. Због тога ће сигурно број гостију бити мањи него ранијих година.

Упркос проблемима, односно као одговор на њих, визуелни идентитет 18. ФАФ-а инспирисан је снагом, борбом за независност и аутентични израз, а против просечности.

Плакат и целокупни визуелни идентитет креирала је агенција "McCan Beograd" као про боно пројекат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи