Читај ми!

„Градске птице“ на РТС-у

Једна симпатична анегдота о свракама крадљивицама покренула је телевизијски серијал „Градске птице“, који ће почети да се емитује на РТС-у од 16. новембра. Серију од 20 получасовних епизода, која се бави питањима егзистенције птица на територији Србије режирао је Горан Филипаш.

Радио-телевизија Србије обрадоваће своје гледаоце од петка, 16. новембра, новим образовним серијалом Градске птице, који се бави питањима егзистенције птица на територији Србије.

Како је новинарима рекао главни и одговорни уредник културно-образовног програма РТС-а Миодраг Зупанц, серијал од 20 получасовних епизода, који ће се приказивати сваког петка у 11.05 часова на Првом, а репризирати истог дана у 16 часова на Другом програму, несвакидашњи је, едукативан, забаван серијал који ће освежити програм јавног сервиса.

„Све је почело са свраком која је је сваког јутра пила јогурт на симсу нашег прозора", рекао је аутор и редитељ Горан Филипаш.

„Тада смо дошли на идеју да снимимо филм о птицама и овај пројекат нас је оплеменио и натерао да гледамо у небо и птице", додао је редитељ.

Филипаш је додао и да Градске птице нису класичан ТВ серијал јер немају водитеља, већ је реч о низу колажних исповести, савета и информативних блокова о птицама.

Планирано је да у свакој епизоди буде представљена по једна птица.

Аутори серијала Филипаш и Драган Станковић најпре су намеравали да сниме серијал о градским птицама, али се он проширио и на птице које живе у близини људи.

Филипаш је објаснио да се сада термин „градска птица" односи на све оне који су помогли у продукцији овог пројекта и сличних, који брину о заштити биодиверзитета и природне околине.

Аутори серијала наглашавају да Градске птице никада не би биле снимљене да није било несебичне помоћи орнитолога којих у Србији нема много, али који чине велике напоре да очувају птице.

Димитрије Радишић из Друштва за заштиту и проучавање птица подсетио је да су птице леп и користан део нашег света и оценио да људи нису свесни њихове важности по планету.

Радишић је рекао да је рад на серијалу био леп али не и лак, да је било много компромиса јер су он и његове колеге желели много тога да кажу и прикажу кроз серијал.

„Природа не може без птица, а човек не може без природе", поручио је Радишић.

Сниматељ Срђан Ђурановић рекао је да је, са техничке стране, снимање птица било занимљиво искуство јер неко планирање није било могуће и додао је да је снимајући их научио много, почев од бриге о породици, па до колективне свести коју су људи некако изгубили.

Продуцент серијала Душица Драгин позвала је све који имају могућности да помогну и инвестирају у овакав садржај јер, како је рекла, није све у материјалној добити и позиционирању брендова.

„Овај садржај је од непроцењиве важности за изградњу нормалних и здравих ставова неког будућег друштва", поручила је Драгинова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи