Читај ми!

Валтер поново на великом платну

Како изгледа када се споје приче о два хероја - правом, из Другог светског рата, и филмском, одговор даје документарни филм „Валтер“ редитеља Андреја Аћина. Главни лик је Велимир Бата Живојиновић, коме је ова улога обележила живот. Премијера је 4. новембра у Центру „Сава“.

Шта је значио Валтер, као симбол слободе Сарајева, шта значи данас у бившој Југославији, како је Бата Живојиновић због улоге у култном филму Хајрудина Крвавца постао икона у Кини и како се он односи према Валтеру, одговор даје документарни филм Валтер, чија је премијера 4. новембра у Центру „Сава".

Редитељ Андреј Аћин заједно са сценаристом Вуком Ршумовићем, који је у родбинској вези са Владимиром Перићем, темељно и сликовито покушава да истражи феномен и филма и главног глумца, али и да нам приближи живот правог Валтера.

„Ово је филм у којем све генерације могу да препознају све оне елементе, који су нас некада чинили храбрим, успешним, поносним људима. Имамо причу која комуницира на свим нивоима, а ово је за мене интимно путовање", рекао је редитељ Андреј Аћин.

О Валтеру и Бати, херојству некада и сад говоре историчари, филмски ствараоци, вајари и рокери.

Драгоцена је исповест Валтерове сестре Илинке, која открива људску страну народног хероја.

„С једне стране имамо људе који апслутно величају историјску личност и који тврде да је био већи од тог мита, а са друге стране неки други учесници у филму, тврде да је тај мит превазишао реалност", рекао је сценариста Вук Ршумовић.

„Филм ствара митологију, а Валтер покрива све оно што је парафраза правог живота", рекао је историчар филма Божидар Зечевић.

Овај филм долази на крају једног лепог живота тог мита, када сам актер више није сигуран да ли је он тај који у њему игра или није.

Главни глумац на крају овог остварења седи у Хавани, негде потпуно измештен и посматра тај живот са стране.

„Мени није тешко да причам, надам се да вама није тешко да слушате, а ви увек можете да одете, ја нећу", рекао је Бата Живојиновић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи