Читај ми!

Опера у биоскопима

Осим Њујорчана и Београђани, Крагујевчани и Нишлије моћи ће да уживају у величанственим оперским извођењима захваљујући директним преносима из Метрополитена у биоскопима „Синеплекс“. Почевши од вечерас, па до априла, биће приказано 12 оперских дела, укључујући седам нових поставки и две премијере.

Љубитељи опере у Београду, Крагујевцу и Нишу од вечерас ће у биоскопима „Синеплекс" моћи да гледају директне преносе из њујоршке Метрополитен опере.

У више од 1.700 биоскопа у 54 земље, до априла ће бити приказано 12 оперских дела, укључујући седам нових поставки и две премијере.

Метрополитен уживо у високој резолуцији на великом платну, награђивани је серијал захваљујући којем једна од најпознатијих оперских кућа своје садржаје глобално приказује.

Звезде њујоршке опере су и домаћини серијала и воде популарни програм иза сцене, па тако и публици у биоскопима широм света, током паузе, пружају ретку прилику да виде шта се све догађа приликом постављања једног дела.

Српска оперска дива која је наступала у Метрополитену, Милка Стојановић несвакидашњу везу опере и биоскопа види као изванредну прилику да се извођења из реномиране светске куће приближе широј публици.

„Постоје неке вечите вредности, наравно, ово је 21. век, и могућности су огромне, а средства комуникације имају неке иновације и верујем да ће се оне видети и у овим преносима. То је једна пионирска мисија коју ја из свег срца поздрављам", истакла је Милка Стојановић, првакиња Београдске опере.

Идеја је да се сарадња прошири и на друге оперске и балетске куће.

„Договорили смо четири директна преноса балетских представа из Бољшој театра, а план је да се сарадња прошири и на Миланску скалу, на Ројал опера хаус у Лондону, на Театер комунале ди Болоња, можда чак и Минхенску оперу", најавио је Марко Чкоњевић, уредник програма „Опера у биоскопу".

Први у серијалу је Доницетијев Љубавни напитак. До краја априла на програму Метрополитена и у нашим биоскопима, поред осталих, биће опере Отело, Бура, Титово милосрђе, Бал под маскама, Аида и Тројанци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи