Читај ми!

„Лице револуције“ на „Белдоксу“

Филм „Лице револуције“ Владимира Миловановића премијерно ће бити приказан 4. маја у Центру „Сава“, на отварању „Белдокс“ фестивала. Остварење је прича о Бранку Илићу, лидеру „Отпора“, о његовом ангажовању током петооктобарских промена и животу 10 година касније.

Документарно-играни филм редитеља, сценаристе и продуцента Владимира Миловановића Лице револуције биће премијерно приказан 4. маја, у Центру „Сава", на отварању „Белдокс" фестивала, најавили су организатори.

Филм је произашао из радионице коју су при Музеју савремене уметности у Београду организовали Зоран Ерић и Стеван Вуковић, док је ментор био Желимир Жилник.

Миловановић се у свом остварењу бави студентским покретом „Отпор" који је био један од кључних друштвено-политичких фактора који су довели до пада режима Слободана Милошевића.

Остварење говори о Бранку Илићу, његовом ангажовању током петооктобарских промена, али и о његовом животу 10 година касније.

„Мотив разочараности револуцијом сам пресликао на свој живот, а прича о 'Отпору' и пост-петооктобарској Србији некако је изашла у први план", објаснио је Миловановић.

Он је додао да су провели две године снимајући и монтирајући филм који траје око 70 минута, а у целом процесу је учествовало око 70 људи од којих нико није узео хонорар за свој посао.

Бранко Илић био је један од предводника побуне против Милошевићевог режима у Србији у периоду од 1998. до 2000. године и лидер студентског покрета „Отпор".

Хапшен је и претучен више пута, а за своју борбу је 2000. у име „Отпора" примио МТВ награду "Free Your Mind".

Тачно 10 година после петооктобарске револуције, Бранко се враћа у Београд из добровољног изгнанства у родном Ариљу, запошљава се као шанкер и привремено усељава код Швабе, старог пријатеља из времена протеста.

Шваба и Бранко одлучују да 5. октобра обележе десетогодишњицу пада Милошевићевог режима испред Скупштине Србије.

После акције, у преплитању стварних и измишљених личности и догађаја, „падају маске трауматизованог српског друштва заглављеног у транзицији између социјализма и капитализма", остављајући гледаоцима могућност да сами повуку границу између документарног и фиктивног.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи