Читај ми!

Овације, к'о некад, за „Златну левицу“

Пред препуном Великом двораном Центра „Сава“ вечерас је премијерно приказан филм „Жућко – прича о Радивоју Кораћу“. Ова истинита и топла играно-документарна прича одушевила велики број присутних личности из спортског и јавног живота.

Филм Жућко – прича о Радивоју Кораћу премијерно је приказан у великој дворани Центра „Сава". Овај играно-документарни филм инспирисан је истинитом причом о животу легендарног кошаркаша, кога у филму тумачи Владимир Алексић.

Премијера биографског филма о врхунском спортисти, кошаркашу Радивоју Кораћу привукла је велики број посетилаца и високих званица.

Пројекцији су присуствовали председник Србије Борис Тадић, председник Републике Српске Милорад Додик и бројне јавне личности.

Рађен по узору на дугометражне филмове Би-Би-Сија, филм Жућко на аутентичан и емотиван начин приказује живот кошаркашке легенде од најранијег детињства, преко пријатељства са Ивом Андрићем, до утицаја на Тита да изгради прву кошаркашку халу.

Документарни део филма састоји се од 16 снимљених интервјуа у којима говоре кошаркаши Саша Ђорђевић, Миленко Тепић и утицајне личности из света кошарке. Велики део архиве прикупљен је од некадашњих Кораћевих саиграча.

„Много људи је помогло – породица, пријатељи, противници, тренери, саиграчи из репрезентације, саиграчи из Падове, из Лијежа, Шпаније. Све су нам архиве биле доступне", каже редитељ и сценариста Гордан Матић.

Главне улоге у играном делу тумаче Владимир Алексић, Катарина Радивојевић, Тихомир Станић и Воја Брајовић.

Иначе, Кораћ је био не само спортска звезда, члан ОКК „Београд" у пионирским данима кошарке, државни репрезентативац и један од најбољих европских стрелаца, већ и харизматична личност, а погинуо је на врхунцу славе 1969. године у саобраћајној несрећи.

Према сведочењима савременика, био је веома омиљен у друштву и позитивно је утицао на своју околину, студирао је електротехнику, волео позориште, а нарочито музику, и са утакмица у иностранству доносио прве рокенрол плоче.

Филм је до сада са успехом приказан на Европском првенству у кошарци у Литванији, као и на Фестивалу спортског филма у Палерму где је добио две награде, а од сутра је на редовном биоскопском репертоару.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи