Читај ми!

Савремени шпански филм у „Сервантесу“

Циклусом филмова „Савремени“, који обухвата пет остварења новије шпанске кинематографије, Институт „Сервантес“ данас отвара своју овогодишњу сезону културних активности. Филмови ће бити приказивани до 27. јануара и за све пројекције улаз је слободан.

Институт „Сервантес" вечерас отвара овогодишњу сезону културних активности циклусом филмова „Савремени", током којег ће до 27. јануара заљубљеници у шпанску кинематографију моћи да виде најновије филмове једне од најстаријих европских кинематографија.

Како је најавио „Сервантес", циклус обухвата пет филмова - Чико и Рита, За 80 дана, Црни хлеб, 18 оброка и Све што пожелиш који су освојили публику и филмске критичаре широм света и који показују богатство шпанске кинематографије.

Циклус „Савремени" већ је имао великог успеха у Институтима „Сервантес" у Паризу, Манчестеру, Њујорку, а београдска публика моћи ће да их погледа од сутра до 27. јануара.

Све пројекције почињу у 19 сати, филмови ће бити приказани са титловима на енглеском, а улаз је слободан.

Циклус сутра увече отвара анимирани филм Чико и Рита из 2010. године, настао у сарадњи Хавијера Марискала и Фернанда Труебе. Остварење је у категорији анимираног филма освојило награду Гоја и награду Европске филмске академије.

Музику за филм, који дочарава атмосферу на Куби четрдесетих година прошлог века, где млади пијаниста Чико и певачица Рита започињу страсну љубавну причу, радио је један од највећих кубанских музичара Бебо Валдес.

Наредне вечери биће приказан филм из исте године За 80 дана, прича о могућности љубави у трећем добу, љубави између две жене за који је шпански дневник Ел Паис написао да је добро изненађење на шпанском филмском небу.

У петак увече биће приказано остварење Црни хлеб из 2010. године, које је освојило 13 Гауди награда, девет Гоја и било шпански кандидат за Оскара.

Филм говори о губитку морала услед ратних дешавања, посебно како утиче на стварање морала код деце, али се не препоручује млађима од 12 година.

У четвртак, 26. јануара и петак, 27. јануара, биће приказани филмови 18 оброка и Све што пожелиш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи