Читај ми!

Попај данас слави 83. рођендан

Мушкарчина са тетовираним сидрима на подлактицама и лулом у устима, која своју надљудску снагу црпе из спанаћа, данас слави 83. рођендан.

Морнар Попај, цртани јунак препознатљив по лули од кукурузовине у устима, напунио је данас 83 године.

Измислио га је Американац Елзи Крајслер Сегар и представио први пут 17. јануара 1929. године у тада већ деценију старом стрипу Thimble Theatre.

Наиме, главни јунак Кастор се са другаром Хамом упутио на прекоокеанско путовање када се обратио човеку у морнарском оделу с тетоважом сидра на руци речима: „Хеј ти! Да ли си ти морнар?".

Повлачећи дим из морнарске луле и жмурећи на једно око, Попај је узвратио: „Јок, мислим да сам каубој."

Од тог тренутка постао је саставни део стрипа Thimble Theatre и убрзо постао толико популаран да је и стрип променио име у његово.

Врло брзо славни стрип јунак је доживео и своју екранизацију, па је између 1933. и 1957. године направљено око 230 краћих епизода, као и три дужа анимирана филма о Попају: Морнар Попај среће Синбада морепловца (Popeye the Sailor Meets Sinbad the Sailor), Попај сусреће Али Бабиних 40 разбојника (Popeye Meets Ali Baba's Forty Thieves) и Аладин и његова чаробна лампа (Aladin and his Wonderful Lamp).

До 1988. године, број цртаћа о Попају порастао је на чак 638.

Филмску верзију Попај је добио 1980. године. Филм је режирао чувени Роберт Алтман. Морнара је играо Робин Вилијамс, а Оливу Шели Дувал.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи