Читај ми!

Вегетаријанци имају мањи мозак?

Недостатак меса, млека и рибе у исхрани, вегетаријанце и вегане ставља у „први ред“ оних којима прети атрофија мозга, тврде научници са Универзитета Оксфорд. Тестови показали да је смањење узроковано недостатком витамином Б12.

Вегетаријанска исхрана може бити лоша за рад мозга јер, како тврде стручњаци, људи који не једу месо ни животињске производе имају шест пута већу шансу да пате због смањивања мозга.

Вегани и вегетаријанци су најугроженија група, јер су најбољи извор витамина Б12 месо, посебно јетра, млеко и риба, преноси сајт Стетоскоп.

Научници Универзитета Оксфорд открили су током тестирања меморије и снимања мозга 107 особа узраста од 61 до 87 година, да недостатак витамина Б12 може узроковати анемије и упалне процесе нервног система.

Међутим, екстракти квасца су међу ређим вегетаријанским намирницама које нуде добар ниво витамина.

Кад су волонтери после пет година опет тестирани, они са најмањим нивоом витамина Б12 имали су и највише шанси да имају смањен мозак, што је потврдило раније истраживање које је указивало на везу између атрофије мозга и нивоа витамина Б12.

Снимци мозга више од 1.800 особа показали су да особе које испијају 14 или више алкохолних пића недељно, имају 1,6 одсто смањење мозга за разлику од оних који воле топле напитке.

То не чуди јер је од раније познато да злоупотреба алкохола делује штетно на ниво витамина Б12 у организму, при чему су посебно угрожене жене у седамдесетим годинама.

Истраживачи су установили да је хипокампус - део мозга који одговоран за меморију, 10 одсто мањи код пивопија него код оних који претерују с вином.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи