Читај ми!

Ораси благотворно делују на организам

Шпански научници утврдили да ораси смањују апетит и да шака коштуњавог воћа на дневном нивоу може утицати на смањење телесне тежине. Откриће је позитивно и за оне који имају висок ниво шећера у крви или висок крвни притисак.

Шака ораха дневно може утицати на смањење апетита, а такође и на смањење телесне тежине, преноси Дејли мејл.

Шпански научници су током истраживања први пут уочили везу између конзумирања ораха и подизања нивоа серотонина (супстанце која појачава апетит и лучење хормона среће), као и његовог позитивног утицаја на срце.

Истраживачи Универзитета у Барселони такође наводе да је сваког дана препоручљиво узети шаку мешавине сирових ораха, бадема и лешника за које тврде да имају позитиван утицај на целокупно здравље.

Научници сматрају да би ово откриће, објављено у журналу "Journal of Proteome Research", могло позитивно да се одрази на све који пате од метаболичког синдрома који обухвата абдоминалне, односно, трбушне „наслаге", висок ниво шећера у крви и висок крвни притисак.

Држање дијете уз редовно узимање коштуњавог воћа које садржи здраве масноће и антиоксидансе, према речима стручњака, могло би пацијентима да помогне у скидању килаже, спречавању настанка дијабетеса типа 2 и срчаних обољења.

Упоредо са тим истраживањем, америчко Министарство пољопривреде (USDA) објавило је у британском часопису "British Journal of Nutrition" да су открили да пистаћи такође помажу скидање килаже и позитивно утичу на срце.

Вођа истраживања, др Дејвид Бер, истакао је да су нова сазнања контрадикторна у односу на уврежено мишљење да орахе треба избацити из исхране да би се смањио унос калорија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи