Читај ми!

Газирана пића изазивају агресивност код млaдих

Амерички научници тврде да више од пет лименки заслађеног газираног пића недељно код тинејџера повећава ризик од испољавања агресивности.

Тинејџери који пију више од пет лименки заслађених газираних пића недељно имају више изгледа да се понашају агресивно у односу на вршњаке који пију мање тих сокова, показује истраживање америчких научника.

Међу тинејџерима који пију 14 лименки газираних пића недељно, 43 одсто носи пиштољ или нож, 27 одсто се насилнички понаша према партнеру, а више од 58 одсто према вршњацима.

Научници наводе да тинејџери који пију више од пет лименки газираних пића недељно имају девет до 15 одсто више изгледа да се агресивно понашају.

Истраживање је спроведено међу групом средњошколаца из Бостона, старих између 14 и 18 година.

„Открили смо да постоји јака веза између количине газираних пића које ова деца попију и степена испољеног насиља, и то не само према вршњацима већ и према члановима породице", рекао је за АФП Дејвид Хеменвеј, професор са Харвард универзитета.

„Били смо шокирани када смо видели колико је та повезаност очигледна", рекао је Хеменвеј, додајући да научници засад нису у стању да утврде механизам те повезаности.

Бројке се поклапају и са резултатима истраживања о повезаности насиља са конзумирањем алкохола и цигарета.

„Не знамо разлог постојања тако јаке везе. Могуће је да је то показатељ других проблема, да су деца насилна из неких других разлога, па зато више пуше, пију више алкохола и газираних напитака", додао је Хеменвеј.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи