Читај ми!

По наочаре искључиво код лекара

Главобоља, замућен вид, замор и пецкање очију само су неке од последица погрешно одређене диоптрије. Када приметите да са вашим видом није у реду немојте ићи на пијацу и код уличних продаваца, већ се упутите директно у ординацију код стручњака.

Према истраживању очних лекара, после четрдесете године живота већина људи има проблема с читањем без наочара. Без претходне провере вида и не размишљајући да тако очима наносе штету, многи грађани наочаре све чешће купују на пијацама и код уличних продаваца.

Наочаре које се продају на уличним тезгама раде се серијски са истим диоптријама на оба ока и истим размаком између зеница.

Иако су мишљења грађана подељена не треба занемарити упозорења лекара да су преглед вида и стручно одређивање диоптрије увек неопходни пре куповине наочара.

„Уколико желите да знате да ли вам је око здраво или не није довољно да узмете наочаре на улици већ морате да идете на комплетан очни преглед. У оквиру прегледа лекар треба да погледа све структуре ока које подразумевају структуре предњег и задњег сегмента ока. Обавезно је и одређивање очног притиска. Приликом тог прегледа потребно је укапати и капи за ширење зеница да би се погледале детаљно структуре задње партије, у првом реду делови очног дна", објаснила је офталмолог Катарина Мисаиловић.

Између два ока може да постоји разлика и у више од десет диоптрија, тако да би коришћењем наочара са истом диоптријом, за једно око вид био јасан, а друго би остало без видне оштрине.

Нестручно одређена диоптрија може изазвати главобољу, замућен вид, замор и пецкање очију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи