Читај ми!

Малолетницима забрањени соларијуми

Млади у Калифорнији ће из соларијума морати да се преселе на тамошње плаже, јер ова држава, прва у САД, уводи забрану коришћења соларијума малолетницима. Америчко удружење власника соларијума тврди да малолетници чине око 10 одсто муштерија и да нови закон иде на штету делатности.

Калифорнија је постала прва америчка држава која је забранила употребу соларијума млађима од 18 година. Како преноси Би-Би-Си, нови закон, који је јуче потписао гувернер Џери Браун, почеће да се примењује од 1. јануара 2012. године.

Иницијатор забране, калифорнијски сенатор Тед Лију рекао је да је потребно заштитити младе људе од „смртоносно опасних" зрачења која се користе у соларијумима.

Коришћење услуга соларијума је регулисано у многим америчким државама, али је Калифорнија прва која је малолетницима забранила њихову употребу.

У Америчком удружењу власника соларијума наводе да малолетници чине од пет до 10 одсто муштерија и да нови закон иде на штету делатности.

У Калифорнији је досад употреба соларијума била забрањена деци млађој од 14 година, док су старији малолетници могли да их користе само уз одобрење родитеља.

У Тексасу постоји забрана употребе соларијума за особе млађе од 16 година, а многе америчке државе размишљају о проширењу забране на све малолетнике.

Лију је објаснио да је подизање старосне границе била неопходно јер постоје докази да „ултраљубичаста зрачења доводе до појаве рака", посебно код особа које су почеле да користе соларијуме у раном узрасту.

„Када би сви знали праве опасности соларијума, били би шокирани. Рак коже све више поприма облике епидемије и главни је узрок смрти од рака код жена старих од 25 до 29 година", изјавио је калифорнијски сенатор.

Агенција за истраживање рака Светске здравствене организације је 2009. године установила је да су соларијуми „карциногени за људе" и уврстила их у категорију највећег ризика за развој рака. До тог закључка дошла је на основу неколико истраживања која су показала да се ризик од меланома - најопаснијег облика рака коже - повећава за 75 одсто код људи који почну да користе соларијуме пре своје 30 године.

У Британији је забрана коришћења соларијума за особе млађе од 18 година уведена почетком ове године, док је у Бразилу њихова употреба у потпуности забрањена. У Аустрији је такође забрањено малолетницима да користе соларијум.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи