Читај ми!

Свакодневно узимање аспирина опасно за вид

Терапија против болести срца и крвних судова често подразумева свакодневно узимање „аспирина“, што може бити погубно за очи. Стручњаци, ипак, наглашавају да лек не изазива губитак вида, већ да може погоршати лоше стање крвних судова ока.

Пацијенти који свакодневно узимају „аспирин" изложени су два пута већем ризику да оболе од старосне макуларне дегенерације ока него особе које не користе тај лек често, показали су резултати европске студије у часопису Офталмологија.

Закључак стручњака после спроведеног истраживања није да „аспирин" изазива губитак вида, већ да он погоршава стање, што се доводи у везу са чињеницом да велики број старијих људи свакодневно узима тај лек због болести срца.

Тим научника, који је предводио Паулус де Јонг са холандског Института за неуронауку и Академског медицинског центра, обавили су истраживање на основу прикупљених података о начину живота и здравља безмало 4.700 људи старијих од 65 година из неколико европских земаља.

Од 100 особа које су свакодневно узимале аспирин, четири су имале поодмакли облик влажне макуларне дегенерације, док се болест јављала свега код две од 100 особа које су тај лек ретко користиле.

Дегенеративни процеси на средишњем делу мрежњаче (макуле), изазвани пуцањем и истицањем крвних жилица у оку доводе до уништавања централног вида и названи су влажна макуларна дегенерација.

Сува макуларна дегенерација је чешћи и лакши облик болести, премда и она изазива оштећење вида. Истраживачи су утврдили да „аспирин" не утиче на развој суве макуларне дегенерације нити на почетне фазе болести.

Де Јонг је истакао да су људи који свакодневно узимају аспирин свакако у већој опасности да оболе од озбиљнијих облика болести ока.

Међутим, предности које аспирин пружа особама које болују од кардиоваскуларних поремећаја веће су од ризика губитка вида.

„Здраво око је бескорисно када више нисте живи", закључио је Де Јонг.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи