Читај ми!

Антибеби пилуле утичу на меморију

Резултати истраживања спроведеног у Калифорнији показују да жене које користе оралну контрацепцију другачије памте од дама које је не користе. Иако нема разлике у количини информација, жене под хормонском терапијом више памте емотивне аспекте, док друге меморишу чињенице.

Жене које узимају контрацептивне пилуле тиме утичу на начин памћења информација, показују резултати истраживања које су спровели стручњаци са Универзитета Калифорније.

Научници тврде да су жене које користе оралну контрацепцију склоне памћењу другачијих аспеката истог догађаја, него жене које је не користе.

Те припаднице слабијег пола чешће памте емотивни утисак догађаја него објективне детаље.

Испитивање је вршено на женама које су учествовале у саобраћајној несрећи и проверавало се како су оне запамтиле тај трауматични доживљај.

Даме које су користиле пилулу сећале су се потресних детаља - да је било повређено дете, на пример. Друге су се сећале разних чињеница, да је рецимо био хидрант поред аутомобила.

„Разлика је у врсти информација које памте, не у количини" објаснио је Шон Нилсен.

Нилсен је указао на велики значај истраживања повезаности пилуле и когнитивних способности.

„До сада је изведено само неколико таквих студија, док истовремено више од 100 милиона жена користи оралну контрацепцију", додао је Нилсен.

Резултати објављени у магазину Неуробиологија учења и памћења могу користити научницима да открију зашто мушкарци памте ствари другачије од жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи