Читај ми!

Модни диктат који носи ризик

Тетоважа није више повластица моториста, морнара или људи сумњивог морала. Данас је носе припадници свих слојева друштва, међутим, недовољно се обраћа пажња на то колико такво украшавање тела може да буде и опасно.

Трајно уношење тинте различитих боја у кожу може бити модни диктат, али и израз интелектуалног става или порекла.

Некима се једноставно допада како изгледа на њиховом телу, или сматрају да на тај начин изражавају своју индивидуалност.

Међу мотивима за које се љубитељи тетоважа често одлучују су знаци Зодијака, делфини, звездице... 

„Прва тетоважа је била делфин на стомаку, имала сам осамнаест година. Делфини су ми били занимљиви. Отишла сам, изабрала из каталога и мислим да сам била најсрећнија на свету", описала је прво искуство једна љубитељка тетоваже.

Како лепота која улази под кожу не би утицала на здравље, јер се нестручним руковањем могу добити разне заразне болестии укључујући хепатитис, ХИВ и синдром токсичког шока, салони за тетовирање морају клијентима да гарантују здравствену безбедност.

„То подразумева нове стерилене игле, боје које су прошле санитарни преглед. Мора све да се отвара пред клијентом. Мајстор наравно ради у рукавицама, тако да све буде заштићено од унакрсне контаминације", рекла је мајстор тетоваже Јелена Добријевић.

Стручњаци сматрају да је тетоважа могућност да променимо или улепшамо свој изглед. Начин на који се то ради јесте болан, али уколико не поприма психотичну, бизарну трансформацију читавог тела генерално се не може сматрати дубоким психолошким проблемом.

„Када погледамо ко су узори младих људи - јавне личности, спортисти - у великој већини они имају истетовиране делове тела које врло демонстративно показују и на тај начин шаљу поруку да је то социјално пожељно", рекла је психотерапеут Невенка Чаловски.

„Тетоважа се приближава оном - бити успешан, бити примећен, бити посебан. У том смислу не можемо да говоримо да постоји унутаршњи психолошки проблем, већ модни диктат", рекла је др Чаловски.

Према једном британском истраживању, чак 75 одсто људи након 10 година затражи савет за уклањање тетоваже.

Већина салона за тетовирање упозорава да добро размислимо пре него што истетовирамо име вољене особе, јер тетовирано траје дуже од тренутне романсе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи