Читај ми!

Савезници у борби против лошег холестерола

Језграсто воће, соја, авокадо, маслиново уље и овас помажу у снижавању лошег холестерола више него што се постиже простим смањењем уноса масти у организам.

Учесници канадског истраживања, чија је исхрана била богата састојцима за које је утврђено да смањују тзв. „лош" (ЛДЛ) холестерол, као што су орашасти плодови, соја, авокадо, маслиново уље, овас итд, су у знатно већој мери снизили холестерол него друга група, чија се исхрана базирала на нижем уносу масти.

Истраживање је спровео истраживачки центар при болници „Светог Мајкла" и то на четири локације у Канади - у Квебеку, Торонту, Винипегу и Ванкуверу. Учествовала је 351 особа с повишеним холестеролом.

Истраживањем није био ограничен унос калорија.

Групи која је у већој мери конзумирала храну која снижава ЛДЛ холестерол, саветовано је да користи маслиново уље уместо бутера, као и маргарин обогаћен биљним стеролима (који делимично блокира апсорбцију холестерола), затим авокадо, овсено брашно, соју, тофу (сојин сир), махунарке, сочиво, лешнике, бадеме, орахе, пистаће и пекан орахе.

Друга група је била на исхрани са смањеним масноћама и високим уносом биљних влакана и интегралних житарица.

После шест месеци су припадници и једне и друге групе помало ослабили - за између 1,2 и 1,7 килограма, али су припадници прве у просеку снизили ниво ЛДЛ холестерола за 13 одсто, а припадници друге групе за свега три одсто.

Стручњаци оцењују да је извесна мана тог истраживања што су њиме углавном обухваћени белци умерене телесне тежине, с малим ризиком од срчаних болести.

Тако остаје отворено питање да ли би резултати били слични и да су испитаници били гојазнији и под већим ризиком од срчаних обољења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи