понедељак, 24.03.2025, 08:20 -> 08:25
Извор: РТС, draxe.com
Говеђа џигерица враћа популарност – јача имунитет и даје снагу
Говеђа џигерица, као изнутрица, можда није најгламурознија намирница, али има озбиљну нутритивну снагу.

Говеђа јетра богата је хранљивим материјама и у њој се уживало вековима у различитим културама, односно кухињама широм света. Данас, доживљава поновни пораст популарности због свог импресивног здравственог профила.
Повећава ниво енергије
Висок садржај витамина Б и гвожђа у говеђој јетри бори се против умора. Она је богата витамином Б12, рибофлавином, пантотенском киселином, ниацином, фолатом, Б6 и тиамином.
Такође, садржи и гвожђе које је од виталног значаја за транспорт кисеоника и производњу енергије. Једна студија објављена 2023. године открила је да је „конзумирање намирница богатих гвожђем корисно за спортисте, који нису анемични, за одржавање нивоа издржљивости, за контролисање стреса, боље расположење, борбу против субјективног умора и рехидратацију".
Говеђа јетра је такође богата бакром, још једним „појачивачем енергије". Бакар помаже у апсорпцији гвожђа, а такође игра виталну улогу у одржавању елана енергије.
Подршка имунолошкој функцији
Витамин А, витамини Б и цинк играју кључну улогу у одржавању јаког имунолошког система, а исхрана која укључује говеђу јетру управо омогућава да унесемо те хранљиве материје.
Цинк се, на пример, сматра „чуваром имунолошке функције“, према истраживању објављеном у часопису Nutrients. Такође се показало да је важан за правилно функционисање свих ћелија које су укључене у одбрамбене функције организма.
Производња црвених крвних зрнаца
Гвожђе и витамини Б су неопходни за здраву производњу црвених крвних зрнаца, што спречава анемију. С обзиром на то да је јетра једна од намирница са највише витамина Б и гвожђа, није изненађење да је кључна за производњу црвених крвних зрнаца.
Витамин Б12 је посебно потребан за продукцију црвених крвних зрнаца, у реакцији са фолатом и гвожђем, уз остале витамине и минерале.
Побољшање когнитивне функције
Холин у говеђој јетри је важан за здравље мозга и може подржати памћење, учење и расположење. Једна студија спроведена на благо анемичној деци узраста од три до девет година у Египту, испитивала је ефекат једења пржених месних ћуфтица од јетре на анемију, недостатак витамина А и когнитивне функције.
Показало се да су ћуфтице од јетре повећањем уноса гвожђа и витамина А у исхрани деце која су их јела, омогућила предуслове за побољшање когнитивних функција.
Осим наведених здравствених предности, говеђа јетра је добра и за вид и кости јер садржи довољно витамина А и фосфора. Ензим „ку10", који такође садржи ова изнутрица, повезан је са кардиоваскуларним здрављем, побољшаним крвним притиском и здрављем крвних судова, побољшањем квалитета сперме и јајних ћелија, повећаном издржљивошћу и смањеним упалама.
Ризици и нежељени ефекти
Упркос предностима, важно је бити свестан неких потенцијалних недостатака при конзумирању говеђе јетре. Претерани унос витамина А може бити токсичан, тако да је умерена потрошња кључна.
Појединци са високим холестеролом треба да конзумирају говеђу јетру умерено, док висок садржај пурина из јетре може погоршати стања као што је гихт.
Говеђа јетра може да ступи у интеракцију са одређеним лековима, па се консултујте са својим лекаром пре него што је конзумирате.
И труднице и дојиље такође треба да се консултују се са својим лекаром пре конзумирања говеђе јетре.
Коментари