Читај ми!

Глумац Стеван Пиале донирао матичне ћелије, за РТС описује како је то изгледало

У Регистру давалаца матичних ћелија хемато-поезе је 21 хиљада наших грађана, дупло више него пре две године, када је почела Национална кампања „Ослони се на мене”, коју подржава и РТС. Србија је и у Светском регистру потенцијалних давалаца који има више од 42 милиона људи. Када у лечењу могу да помогну матичне ћелије, претражују се и домаћи и светски регистар како би се пронашао подударни давалац.

Одавно се уписао у Регистар давалаца матичних ћелија, а онда је пожелео да подржи и кампању „Ослони се на мене“. Да његов потпис није био глума, и само у корист медијске промоције, глумац Стеван Пиале је то и доказао. Претраживањем и нашег и светског регистра утврђено је његове матичне ћелије могу да буду спас и лек за неку њему потпуно непознату особу.

Прво сам имао неких 15 секунди неког страха, како то изгледа, а после тога, сазнање да некоме помогнеш, да некоме спасеш живот... Свакако се човек осећа много боље, урадио је велику ствар“, рекао је глумац Стеван Пиале.

Коме ће помоћи Стеванове матичне ћелије није познато, а уколико буде желео, због одређене законске процедуре, моћи ће да сазна тек за неколико година.

„Ја снимам серију пет дана недељно, имам две представе, жену, две ћерке, није ми ово много утицало на живот. Најтеже је да вас неко боцне иглом, и да одморите пар сати", истакао је глумац.

У Институту за мајку и дете прва трансплантација од добровољног даваоца урађена је 2009.године.

Најмлађи пацијент је била беба од два месеца, најстарији младић од 20 година. Матичне ћелије помажу код неких облика акутних леукемија, рака костне сржи, лимфних жлезда, код неких урођених болести, код солидних тумора. У овом тренутку у Стерилном блоку Института је четворо деце, још шесторо у припреми за трансплантацију.

„У Институту за мајку и дете смо урадили прошле године укупно 26 трансплантација од тога 10 од добровољних давалаца. Не треба изгубити из вида да теоретски само 25 одсто пацијената којима треба урадити трансплантацију, где је неопходан давалац, има даваоца у породици, шта ћемо са осталима“, рекла је проф. др Драгана Вујић, руководилац Стерилног блока Центра за трансплантацију, Института за мајку и дете.

Уписивање у Регистар давалаца матичних ћелија траје пет минута

Уписивање у регистар захтева мало добре воље пет минута времена, попуни се упитник и да мали узорак крви из периферне вене, то је све. Сви узорци стижу у Институт за трансфузију у регистар матичних ћелија хематопоезе, ми проверавамо упитнике, из узорка радимо хла типизацију, дефинишамо антигене то је најважније за трансплантацију, све то се убацује у базу“, рекла је Глорија Милетић из Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе, са Института за трансфузију крви Србије

У Србији је до сада урађено преко 300 трансплантација код деце и одраслих, већина давалаца за наше грађане су из Светског регистра. И наши грађани помагали су неким непознатим људима.

„Када је овако хумана ствар упитању, не треба да правимо разлику где је болесник, болесник је болесник, а наше је само да дамо матичне ћелије и да му дамо шансу да преживи“, рекла је Глорија Милетић.

петак, 21. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије