Читај ми!

Крпељи у акцији од фебруара – у природу уз кодекс облачења

Лепо време омогућило нам је да више времена проведемо у природи. Међутим, уз лепо време иду и - крпељи, бубе, комарци, пауци. Има ли крпеља више ове године? Шта саветују лекари?

Крпељи у акцији од фебруара  – у природу уз кодекс облачења Крпељи у акцији од фебруара – у природу уз кодекс облачења

Како је истакла Снежана Калабић докторка Дома здравља „Савски венац", ове године су се пацијенти са убодима крпеља  јавили још у фебруару. То је знатно раније у односу на претходну годину. Зима је била блага, па су крпељи раније кренули у акцију.

„Око 30 одсто крпеља је заражено, али то не значи да ћемо се на убод заразити. Потртебно је да прође око 24 сата од убода“, истакла је докторка.

Где грешимо када вадимо крпеље

„Саветујемо пацијенте да ако су у могућности у прва 24 сата изваде крпеља или да се јаве најближој амбуланти. Да покушају са пинцетом, да не гњече и не стискају, већ да лагано извуку крпеља. Не треба убодно место мазати никаквим кремама, бензином или алкохолом, јер се тако повећава место заражавања“, рекла је докторка Калабић.

Зашто је крпељ толико опасан и које симптоме не смемо да игноришемо?

„Убод крпеља не боли па је важно да свако од нас прегледа своје тело, меке делове. На месту убода се у периоду од једног до тридесет дана јављају концентрични кругови и то је знак да је крпељ био заражен. Може да се јави блага температура, бол у мишићима, малаксалост. Треба се јавити изабраном лекару или Саветовалишту за Лајмску болест", рекла је докторка.

Које су последице Лајмске болести?

„Болест делује на зглобове, на срце, на нервни систем и последице су озбиљне, па лечење треба почети на време“, истакла је др Снежана Калабић из Дома здравља „Савски венац“.

Саветује да не треба избегавати природу због крпеља, али да отворене делове тела треба заштитити, носити дуге рукаве и ногавице, носити патике, нарочито у шетњи шумом. По повратку треба прегледати све делове тела због крпеља.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије