Читај ми!

Порука уочи Дана борбе против рака дојке – контролишите се на време, можете се лечити и излечити

Најкасније до јуна, у Србији ће бити доступни иновативни лекови и за најранији стадијум рака дојке, као и терапије за све облике те малигне болести, чак и за троструко негативан карцином дојке, најављено је на панелу одржаном уочи Националог дана борбе против рака дојке. То је најчешће малигно обољење у женској популацији, у готово свим земљама света, као и у Србији. Али је код нас смртност од те болести највећа.

У Србији годишње оболи око 4.500 жена, а рак дојке однесе више од 1.700 живота. А не мора да буде тако. Рак дојке не може да буде спречен, али може да буде на време откривен, лечен и излечен.

„Oд 2013. године, када је и званично и почела имплементација организоавног скрининга, па све до 2023, регистрован тренд смањења умирања, када је упитању рак дојке, за 16,8 процената”, Проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут".

„На новој листи налази се 22 лека, пет је лекова за рак дојке, ти лекови ће бити доступни најкасније до јуна месеца, за све пацијенте, и овде ћу да истакнем да жене оболеле жене се лече истим лековима као и жене у Европи", рекла је др Мирјана Узуновић Мако, из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Ипак, уочи Националног дана борбе против рака дојке и представници удружења, и лекари поручују – против рака дојке морамо снажније и одлучније.

„Постоји ту и страх, велики је страх, али и даље жене сматрају да треба да буду и у породици и све, на послу да обаве, а на крају немају времена за себе", упозорила је Домина Спасић из удружења „Будимо заједно".

„У последње три године много је тога урађено везано за рак дојке, куповина нових мамографа, стално занављање листе лекова, проактивност нам додатна фали, од врата до врата, и немамо у сваком месту довољно добру здравствену заштиту", истиче проф. др Лазар Поповић са Института за онкологију Војводине.

Професор Лазар Поповић лечи пацијенте и шаље важне поруке свима, и овогодишњи је добитник Награде за животно дело, признања установљеног поводом Националног дана борбе против рака дојке. Сутра ћемо на свим телевизијама носити и розе тракицу као симбол те борбе, културне знаменитости биће обојене у розе, али најважнија порука на крају ипак је – пронађите времена за преглед.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво