У борби против упорног и досадног кашља помажу мајчина душица, анис, бели слез и бршљан

Како да уз помоћ лековитих биљака смирите надражајни кашаљ, дезинфикујете дисајни тракт и очистите бронхије открива Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

У борби против упорног и досадног кашља помажу мајчина душица, анис, бели слез и бршљан У борби против упорног и досадног кашља помажу мајчина душица, анис, бели слез и бршљан

Мајчина душица, тимијан и вранилова трава, одлични су у борби против респираторних инфекција, наводи Момчило Антонијевић. То су биљке веома сличног хемијског састава, а њихово врло благотворно дејство на различите врсте респираторних инфекција потиче од два једињења – тимола и карвакрола, који уједно дају веома пријатан мирис чају од мајчине душице или тимијана (питоме мајчине душице).

„Када причамо о респираторним инфекцијама, можда је тимијан најефикаснији, зато што садржи највећу количину етеричних уља, богатих овим тимолом и карвакролом. У неким старим књигама које се баве лековитим биљкама, тимијан се помиње као посебно ефикасан код великог кашља“, наглашава гост Јутарњег програма.

Чај од мајчине душице или тимијана може да помогне, било да је у питању бактеријска инфекција дисајних органа, или да је у питању вирусна инфекција, додаје народни травар. Он смањује надражај на кашаљ и препоручује се као прва линија одбране људима који већ кашљу да спрече инфекцију, али и људима који желе да се сачувају и који хоће да делују превентивно да заштите своје дисајне органе.

„Јако важно је напоменути да се ови чајеви не кувају, већ се само преливају кључалом водом. Као и код велике већине биљака које садрже етерична уља, етерична уља врло су лако испарљиве супстанце и зато није добро кувати их као што се некад ради, па оставите један минут да ври биљка са водом, онда практично она више нема своју лековитост“, наглашава Антонијевић.

Потребно је да једну кашику осушене мајчине душице или тимијана прелити шољом кључале воде, промешати, поклопити и оставити да стоји 15-20 минута. Процедити и попити топао чај.

„Важно је напоменути да ова етерична уља у мајчиној душици, тимијану и враниловој трави се налазе у цветовима и листовима, у стабљици нема тих лековитих састојака и ако берете сами мајчину душицу или имате тимијан у свом дворишту, гајите га, берете вранилову траву, када је осушите било би добро да скинете са стабљике листове и цветове. Стабљике баците, а ако купујете већ готов чај онда у њему обично има млевена и стабљика. Зато је потребно повећати количину чаја.“

Сируп од меда, црног лука и етеричног уља коморача

За смиривање надражајног кашља и чишћење од нагомилане слузи препоручује се и анис или коморач. То су биљке које имају врло сличан састав и у свом етеричном уљу имају супстанцу анетол, која даје онај карактеристични мирис ракијама мастикама. Тај мирис препознајемо и у „бронхи“ бомбонама, подсећа Момчило Антонијевић.

Од етеричног уља коморача може се направити врло једноставан сируп, односно мед са етеричним уљем коморача.

„Када је орална употреба етеричних уља у питању, увек треба бити обазрив. Купујте квалитетна уља од проверених добављача. На њима мора да пише да су у питању чиста етерична уља која нису разблажена“, наглашава народни травар.

Такође, етерично уље коморача се може додати и у сируп од црног лука са медом.

Главицу црног лука исећи на крупније комаде, прелити их потпуно са медом и оставити да стоје 24 сата. Добијену течност процедити и узимати једну кафену кашичицу на сваких два до три сата.

„Мед са коморачом могу да употребљавају и деца старије од три или четири године. Он је пријатног укуса и због тога спада у групу биљних препарата која деца радо узимају. А када су у питању биљке, онда ћете врло тешко да наговорите децу да узимају нешто што је изузетно горког и непријатног укуса. Тако да је ово права ствар за родитеље који желе да помогну својој деци, али који, наравно ,могу да узимају и одрасли. Разликују се наравно количине.“

Народни лек против упале плућа

Биљка оман (волујско око, жути колоточ, огњица, велики волујак) је још један народни лек који се успешно бори против упале плућа, али и против алергијске астме, против бронхитиса, против различитих врста кашља. Користи се корен омана.

„Самеље се 100 грама сувог корена омана и дода се килограм меда у који се може додати и етерично уље аниса или коморача. Препоручује се свим људима који имају осетљиве респираторне органе, који имају проблеме са плућима, који имају проблеме са бронхитисом, са астмом и наравно препоручује се код бактеријских, али и код вирусних упала плућа“, наглашава Антонијевић.

Биљке са сапонинима и слузи

„То су дакле три различите групе активних састојака који делују на кашаљ. И због њиховог различитог деловања јако је важно знати како се правилно ове биљке комбинују и којим се редоследом употребљавају“, напомиње гост Јутарњег програма.

Употреба биљака за суви кашаљ

Када вас мучи суви, досадни, надражајни кашаљ који траје данима и никако да престане, ујутру и преко дана требало би да пијете комбинацију од листова ловора. У пола литра воде треба додати пет листова ловора, затим једна супена кашика цветова јагорчевине и једна супена кашика цветова милодуха или изопа.

Ловор се стави у пола литра хладне воде, пустите да то проври, да ври минут два, а онда се додаје јагорчевина, Када баци кључ, скида се са ватре, убацује се милодух, промеша, поклопи и остави да стоји пола сата. Процеди се и пије у више мањих доза током дана.

За ноћ користе се други чајеви против упорног надражајног кашља.

Корен белог слеза се припрема искључиво на хладно. Једна кафена кашика корена белог слеза прелије се са два децилитра воде, остави да стоји два сата. Процеди се затим загреје и убаци се пет листића бршљана. Пусти се да ври један минут, прохлади се двадесетак минута, процеди и пије.

Слуз из белог слеза и сапонин из бршљена помажу да се надражујући кашаљ смири и да вас не буде напади кашља, објашњава Момчило Антонијевић.

Инхалација есенцијалним уљем милодуха је такође од велике помоћи људима које мучи сув, надражајни кашаљ.

„Лист подбела делује фантастично на кашаљ, одлично помаже људима који пате од бронхитиса и астме, али због тога што садржи и пиролизинске алкалоиде који могу да буду штетни за јетру, ову биљку која је одлична за органе за дисање треба употребљавати врло пажљиво и искључиво у количинама које вам препоручује ваш народни лекар“, напомиње Момчило Антонијевић на крају гостовања у Јутарњем програму.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво