Читај ми!

Нова студија: Конзумирање шећера може повећати ризик од камена у бубрегу

Није тајна да шећер није баш најбоља ствар за ваше здравље. Наравно, природни шећери у воћу и здрави угљени хидрати могу бити део уравнотежене, здраве исхране, али додати шећер из бројних намирница може изазвати низ здравствених проблема, међу којима су и они у функционисању бубрега.

Здравствени проблеми које може узроковати шећер из првенствено куповних и прерађених намирница, укључују болести срца, масну јетру, дијабетес, канцер, неравнотежу матаболизма... Ново истраживање показује да се на листу може додати повећан ризик од развоја камена у бубрегу.

Истраживачи из Кине и Шведске покушали су да утврде да ли додатни унос шећера утиче на формирање камена у бубрегу и објавили су своје налазе у часопису Frontiers in Nutrition.

Анализирали су скупове података Националне анкете о здрављу и исхрани САД од 2007. до 2018. Конкретно, анализирали су људе који су имали најмање 20 година и који су пријавили историју камена у бубрегу и притом дали податке о шећеру у исхрани.

Аутори студије користили су постојеће информације за процену повезаности између додатих шећера и камена у бубрегу уз евентуалне додатне факторе ризика.

Укупно 28.303 одрасле особе су биле део анализе са просечном старошћу од 48 година, са релативно једнаком заступљеношћу мушкараца и жена.

Истраживачи су открили да је већи проценат калорија унесених из додатног шећера био у корелацији са стварањем камена у бубрегу.

На крају, аутори су закључили: „Већи проценат уноса енергије из додатих шећера значајно је повезан са већом појавом камена у бубрегу. Ова студија пружа доказе за тај однос“.

„Ово је наша прва студија која извештава о повезаности између конзумирања додатог шећера и камена у бубрегу“, рекао је водећи аутор др Шан Јин, истраживач у придруженој болници Медицинског колеџа Северног Сечуана, у Нанчонгу у Кини и додао: „То сугерише да ограничавање уноса доданог шећера може помоћи у спречавању стварања камена у бубрегу“.

Међутим, има још тога да се научи, објасни и проучи о овој повезаности.

„Потребне су даље студије како би се детаљно истражила повезаност између шећера и разних болести или патолошких стања. На пример, које врсте камена у бубрегу су највише повезане са додатним уносом шећера? Колико треба да смањимо потрошњу додатог шећера да бисмо смањили ризик од стварања камена у бубрегу? Ипак, наши налази већ нуде драгоцене увиде доносиоцима одлука“, појаснио је др Шан.

Како ограничити потрошњу шећера

Имајући у виду податке из наведене студије, важно је имати на уму количину шећера коју не треба прекорачити. Америчко удружење за срце препоручује конзумирање не више од 100 до 150 калорија из шећера, што је око шест до девет кашичица или 20 до 36 грама.

Да бисте смањили унос шећера, ограничите или избегавајте конзумирање намирница као што су газирани сокови, енергетска пића, млечни десерти, сладолед, бомбоне, заслађени чајеви и воћна пића, грицкалице, торте, пите, рафинисани угљени хидрати, суво воће и воћне грицкалице, сосеви, преливи, маринаде, палачинке, заслађени јогурт...

Поред тога, када заслађујете храну, одлучите се за замене за шећер и природне заслађиваче као што су мед, стевија, урме, јаворов сируп, уместо вештачких заслађивача и шећера.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару