Читај ми!

Најбољи лек против цревних инфекција током летњих врућина - воће, поврће и руке да се добро перу

Воће и поврће са зелених пијаца стиже у наше домове. Да ли знамо како да га чувамо, перемо и припремамо, неке су од вечитих дилема.

Докторка Ивана Беговић Лазаревић, начелница јединице за имунизацију, Градског завода за јавно здравље каже за РТС да још увек није потврђен случај инфекције грозницом западног Нила на територији Београда, исто тако и на територији Србије.

"Што се тиче актуалне епидемиолошке ситуације, можемо рећи да је знатно мирнија уобичајена за овај период године. У дечјим колективима је епидемија са малим бројем оболеле деце, то је вирус шака, стопала и уста. Болест која се карактерише повишеном температуром, обично почиње гушобољом и појављује се карактеристична оспа око уста“, рекла је докторка Ивана Беговић Лазаревић.

Истиче да је варичела била почетком пролећа, сада је затишје. Током лета доминирају цревне инфекције, јер ако имамо контаминирану храну, ако се не држи у фрижидеру, која може бити загађена салмонелом, која преживи и на температури до минус 30 степени Целзијуса. Због тога је важно да се јаја за посластице обавезно термички обраде.

Такође је важно да пре него што приступимо припремању хране морамо добро да оперемо руке, као и да водимо рачуна да на истој површини не сечемо воће, поврће и сирову пилетину“, додаје докторка Ивана Беговић Лазаревић.

Напомиње да је најбезбедније да храну чим смо је термички обрадили поједемо истог дана. Ако је остављамо за следећи дан, када се прохлади, после термичке обраде треба је поделити у више посуда и расхлађену ставити у фрижидер до конзумирања.

Прање свежег воћа и поврћа

„Нисмо за крајности, не можемо једноставно живети под стакленим звоном, тако да воће, исто тако и поврће, треба добро опрати под млазом текуће воде. Цитрусно воће треба опрати детерџентом пре него што се пресече. Такође треба прати и диње и лубенице“, саветује докторка.

Како да се припремимо за пут

„У путном пртљагу обавезно је имати пробиотик, средство за снижавање температуре, нешто против алергије, нешто против уједа инсеката, неки од антихистаминика. Антибиотик се не препоручује. Добро је и да дете које иде на пут понесе свој вакцинациони картон“, рекла је докторка Ивана Беговић Лазаревић. 

Истиче да служба хигијене Градског завода за јавно здравље једном недељно узоркује воду са отворених базена и сви резултати квалитета воде су задовољавајући.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво