Када спортиста изненада падне – кључ спаса је брза прва помоћ али и превентива

Вест да се спортиста током тренинга или утакмице срушио на терену, све чешће може да се чује. Последња таква информација стигла је из Шпаније, а у питању је спортиста Драгиша Гудељ. Стручњаци упозоравају да су први минути код срчаног застоја – кључни за спасавање живота.

Фудбалер Драгиша Гудељ (25) изгубио је свест на утакмици треће шпанске лиге између његовог тима Кордобе и гостујућег Расинг Ферола. Гудељ се срушио на земљу, а после брзе интервенције се повратио и одвезен је у болницу. „Кажемо да спорт доприноси здрављу, међутим, не треба да занемаримо чињеницу да веома интензивне физичке активности доносе и одређене здравствене ризике“, рекла је за РТС др Љубица Алексић из Црвеног крста Србије.

Алексићева је додала да и минималне абнормалности у раду срчаног мишића у случају интензивних напора, могу да изазову озбиљне срчане аритмије а некада чак и нагли срчани застој.

„Када се оваква ситуација догоди на терену, нарочито у сфери врхунског спорта, најчешће питање је које се поставља у јавности је – да ли је ово могло да се предвиди и спречи. Одговор је – да, у великој могућој мери, али нажалост, не у потпуности“, истиче др Алексић.

Објашњава да решење лежи у редовним спортско-медицинским прегледима, који су обавезни за све оне који се активно баве спортом.

Каже да, иако спортски кардиолози широм света трагају за разлозима повећаног броја случајева наглог срчаног застоја, и за решењима ефикасног скрининга како би се то предупредило, овај ризик не може у потпуности да се елиминише. Због тога је, наглашава, важна едукација свих у спорту, али и грађана, о томе да знају да то стање препознају.

„Особе које су преживеле нагли срчани застој наводе, у једном проценту, да су у периоду који је претходило догађају, имали симптоме који би могли да укажу на постојање неке срчане аритмије. То су најчешће биле несвестице, вртоглавице, проблеми са видом или са веома убрзаним или измењеним срчаним ритмом“, каже гошћа РТС-а и истиче да је нагли срчани застој најхитније стање у медицини када су први минути критични.

Тада престаје циркулација крви, мозак шаље сигнал тако што настаје губитак свести а следи престанак дисања па је неопходно почети са хитним мерама оживљавања (ритмична масажа срца и давање вештачког дисања).

„Специфична и спасоносна мера је примена аутоматског дефибрилатора, који могу применити и лаици. Његовом употребом спасени су животи спортиста који су доживели срчани застој на терену“, рекла је Алексићева.

Додаје да, на срећу, такав застој није честа појава, али да је драстична када односи живот младим особама које сматрамо здравим.

„Фудбалска асоцијација води прецизну анализу и праћење трендова у наглом срчаном застоју. Можемо заиста да запазимо да постоји тренд пораста срчаног застоја у последњих неколико година, чак тако, да се број срчаних застоја на терену удвостручио“, изјавила је др Алексић.

Каже да знатно већа инциденца оваквих догађаја у аматерском спорту – 95 одсто случајева, и додаје да нас то упозорава на то да превентивни прегледи драгоцени.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара