Они који лек за дијабетес користе за мршављење ризикују озбиљне здравствене проблеме

Пошто се почетком године појавила несташица лека за дијабетес у Србији јер га многи купују за мршављење, Републички фонд за здравствено осигурање спровео је контролу издавања овог лека у 73 здравствене установе и утврђене су неправилности у 46 установа. Директорка фонда је нагласила да ће бити покренут поступак накнаде штете, али штета коју свом здрављу могу да нанесу они који овај лек пију из хира не мери се новцем, већ здрављем.

Они који лек за дијабетес користе за мршављење ризикују озбиљне здравствене проблеме Они који лек за дијабетес користе за мршављење ризикују озбиљне здравствене проблеме

Гост Београдске хронике, др Радан Стојановић, професор фармакологије на Медицинском факултету Универзитета у Београду напомиње да то што је ова мода да се лекови за дијабетес користе као средство за мршављење стигла из Холивуда, то сигурно не би требало да нам буде узор, као и друштвене мреже јер оне нису валидан извор информација, посебно о лековима.

Када је здравље у питању та некомпетентност са друштвених мрежа може скупо да нас кошта. Каже се да смо у дигиталном добу 'на клик' од свега, али када је здравље у питању, можемо доћи 'на клик' од катастрофе, од драстичног поремећаја здравственог стања“, напомиње професор.

У питању је лек семаглутид који је прошао детаљна клиничка испитивања и у Америци је регистрован за две индикације – шећерну болест, дијабетес мелитус број два, а друга индикација је гојазност. Разлика је у јачини лека у зависнсти за шта се примењује, за гојазност је већа доза, објашњава професор Стојановић.

Лек се даје субкутано (поткожно) и то једном недељно, што је врло комфорно за пацијента. Међутим, сваки лек има своју „личну карту“ – сажетак карактеристика лека. Једна од ставки је и индикације, односно тачно је прописано у којим случајевима се примењује овај лек.

Овај лек који је регистрован и у Србији се искључиво примењује за лечење шећерне болести и то типа два. Такође, сваки лек има и нежељена дејства, а особе које га пију два три месеца како би дотерали линију за летовање, морају да имају у виду да може да им се догоди да добију акутно запаљење панкреаса, врло озбиљно стање које у појединим случајевима може и фатално да се заврши. Поред тога, стварају се несташице лека који је стварно користан за пацијенте оболеле од шећерне болести“, наглшава гост Београдске хронике.

Овај лек је у почетку био у слободној продаји, али се сада набавља искључиво на лекарски рецепт. Када се говори о одговорности, лекар сноси одговорност када лек препише гојазној особи која нема шећерну болест, а одговорност фармацеута је уколико изда лек без рецепта и извештаја лекара.

Коришћење лекова у немедицинске сврхе је коцкање са здрављем и то потпуно непотребно, исто као и у случају витаминских инфузија које се самоиницијативно и без индикација примењују, истиче проф. др Радан Стојановић.

петак, 02. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару