Читај ми!

Укусан јесењи драгуљ који чува здравље – каки јабука

Неправедно запостављена каки јабука права је бомба када су у питању витамини, минерали, антиоксиданси. Укусни наранџасти плодови јачају имуни систем, помажу организму у борби против бројних болести и због тога нутриционисти саветују да током јесени што чешће буду на тањиру.

Пореклом из Кине, каки јабука узгаја се већ хиљадама година због свог укусног воћа и лепог дрвета.

Плодови наранџасте боје познати су по свом слатком укусу налик меду. Ипак, неке сорте су опорог укуса што значи да су плодови богати биљним материјама танинима који незрелом воћу дају сув, горак укус. Овакве врсте каки јабука морају бити потпуно зреле пре јела.

У хрскавој сорти Fuyu чији су плодови у облику парадајза може се уживати чак и када није потпуно зрела.

Каки јабуке једу се свеже, сушене или куване. Од њих се широм света припремају желеи, пића, пите, пудинзи, а у неким крајевима без њих се не могу замислити слана јела попут карија, салате са пилетином и друга јела са месом.

Ово воће не само да је укусно, већ је и препуно хранљивих материја које могу бити од користи организму на неколико начина.

Наранџасте јабуке богате су витаминима и минералима, укључујући витамине А, Це и Бе, калијум и манган. Такође садрже корисна биљна једињења попут танина и флавоноида. Одличан су извор моћних антиоксидантних једињења попут каротеноида и флавоноида.

Исхрана богата овим једињењима доводи се у везу са смањеним ризиком од одређених болести, укључујући болести срца и дијабетес.

Флавоноидни антиоксиданти и танини, којима обилују каки јабуке изузетно су корисни за здравље срца тако што смањују крвни притисак и ниво холестерола.

Стања као што су болести срца, артритис, дијабетес, рак и гојазност доводе се у везу са хроничним упалама.

Срећом, одабир хране која садржи обиље противупалних једињења може помоћи у одбрани тела од развоја запаљења, а тиме и ризика од болести.

Каки јабука може се похвалити и завидном количином антиоксиданса витамина Це, који помаже управо при смањењу упала, уобичајеног узрока многих болести.

Превише холестерола, посебно „лошег“ ЛДЛ холестерола, може повећати ризик од срчаних болести, можданог и срчаног удара. 

Намирнице богате растворљивим влакнима, као што су воће и поврће, могу помоћи при смањивању високог нивоа холестерола помажући телу да се ослободи вишка.

Због тога ово воће може помоћи и у снижавању холестерола, смањењу нивоа шећера у крви и одржавању здравља дигестивног система.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 05. новембар 2024.
8° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње