Читај ми!

Рак простате: „Живи мушки и закажи преглед - решење постоји"

Сваки је месец добар да се провери здравље, а новембар је посебно посвећен мушком здрављу. У свету се организују активности које треба да информишу о обољењима простате, раном откривању и што ефикаснијем лечењу.

Европски дан посвећен карциному простате, 17. новембар, код нас се обележава под слоганом „Живи мушки и закажи преглед - решење постоји". Доктор Даворин Радосављевић, председник Удружења медикалних онколога и руководилац Клинике за медикалну онкологију Института за онкологију и радиологију Србије каже да, када је у питању рак простате, симптоми могу да буду неспецифични а да их често - и нема довољно, или изостану.

„Општа је препорука да мушкарци после 50. године треба да посвете том аспекту здравља пажњу, можда нешто раније, они који имају мушке сроднике који су оболели од карцинома простате", рекао је др Радосављевић.

Додаје да се до скоро канцер простате сматрала болешћу старијих мушкараца, али да данас има доста пацијената и у шестој деценији живота, што је, како наглашава, разлог да се редовне контроле врше раније.

Говорећи о томе да се директан узрок малигне болести не зна, доктор Радосављевић је истакао да је примећено да је тумор простате завистан од хормона и да има везе са старењем.

„Осам од десет, или девет од десет пацијената у деветој деценији живота има у неком зачетку карцином простате, што ће рећи да је то болест која се са дубоком старошћу врло често јавља код мушкараца, али не мора бити смртоносна код те популације", каже др Радосављевић.

Ослушкујте своје тело 

Рак простате један је од водећих узрока оболевања и умирања од малигних болести мушкараца у Европи.

У Србији од те болести умре више од хиљаду пацијената годишње. Болест се утврди код око 2.300 пацијената током године.

Методе лечења су у раним стадијумима болести, каже др Радосављевић, веома успешне: „Операција код оних који су подобни за операцију, у доброј кондицији, млађи пацијенти, мањи тумори, зрачна терапија има данас изванредне резултате... А ако се болест дијагностикује у метастатском стадијуму, што код нас није ретко, онда ту хормонска терапија пре свега, и дуги видови системског лечења".

Године 1941. је дошло до открића о томе на који начин се може утицати на карцином простате, и тај принцип се непрекидно до дан данас спроводи.

„Међутим, данас се зна да је та хормонска блокада, када је болест у метастатском стадијуму, кад се почиње са лечењем, није довољна. Данас се у свету додају нови лекови, арта лекови - нови блокатори андрогеног рецептора, ти лекови су регистровани и у нашој земљи али ми апелујемо на то и мислимо да би било добро да се они дају што раније јер, што раније их дате, ви смањујете и компликације лечења које могу наступити, или наступају, продужавате укупно преживљавање пацијената, њихову радну способност, заправо, правите један економилни модел лечења", објаснио је гост Јутарњег програма и истакао да очекује да ће се арта лекови наћи на месту на коме су у свету - и код нас.

Додао је да у лечењу карцинома простате места има и хемиотерпија, коју би, како каже - многи да избегну. Важна је и „индивидуализација" терапије, односно њено прилагођавање пацијенту: „Кад сагледавамо индивидуалне карактеристике пацијената и болести, код већине се одлучујемо за хормонско лечење".

Доктор Радосављевић поручује мушкарцима да „ослушкују своје тело".

„Ако су ту симптоми отежаног, болног, ноћног мокрења, слабог млаза - то не мора бити карцином простате, на сву срећу, он није толико чест, али поготово код млађих мушкараца, могу сви ови симптоми бити разлог да се, пре него што су то очекивали, да ће посећивати уролога - да га посете", изјавио је др Радосављевић.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару