Читај ми!

Клека – зимзелени жбун чије љубичасте бобице лече

Зимзелени четинарски жбун који се често среће на сувим планинским ливадама, Грци су користили пре неколико хиљада година за дезинфиковање просторија паљењем гранчица. Како се и за шта употребљава клека откривамо у нашој сталној рубрици Тајна биља.

„Клека има специфично дејство на наше здравље, али даје и одличан укус пићима која се праве од ње. Диван мирис дају есенцијалним уљима, а оно је заслужно и за деловање на бешику и дисајне путеве. Користи се и за инхалацију и дезинфекцију простора“, истакао је Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

Истиче да се некада веровало да етерично уље клеке може да буде штетно за људе који имају осетљиве бубреге. Каснија истраживања су показала да то незгодно дејство етеричног уља клеке не потиче од уља клеке већ од терпентина, којим се скупо уље клеке фалсификује.

„Када користите етерично уље клеке будите обазриви, користите га пажљиво и тачно у оној дози коју вам је препоручио ваш ароматерапеут или травар", рекао је Антонијевић.

Напомиње да се клека користи и као зачин. У Француској се користи за масна меса, користи се и при спремању дивљачи као маринада. Тако се избалансира масноћа коју нека меса имају. Клека се користи и за лечење реуматизма и гихта.

„Труднице не би требало да користе клеку јер ова биљка може да убрза порођај. Често долази до грешке када је труднице употребе за уринарне инфекције, а то није добро“, закључио је народни травар Антонијевић.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару