Читај ми!

Шта је дислалија и како је приметити код детета

Дислалија је један од говорних поремећаја, који подразумева поремећаје у изговору гласова или артикулацији. Они могу бити различитог типа и настају из неколико разлога.

Шта је дислалија и како је приметити код детета Шта је дислалија и како је приметити код детета

„Могу настати због органског поремећаја, расцепа непца, усана, проблема са вилицом. Постоји и функционална дислалија, за коју не знамо како настаје, јер су то деца која немају органске поремећаје, чују добро, али погрешно изговарају гласове", објаснила је доцент др Гордана Чолић, логопед и додала да постоји и моторичка дислалија коју одликују недовољно вешти говорни органи.

Др Чолић је у емисији Међу световима свет Радио Београда 1 навела како говорни поремећаји и говорне мане јесу иста ствар, али да је израз 'мана' у савременом свету превазиђен због негативног призвука.

Kод развоја типичне деце, оне која немају психо-физичке поремећаје, прва реч се очекује око првог рођендана, а већ до треће године, дете би требало да изговара 18 гласова.

„Од треће до пет и по година, дете развија гласове српског језика по фазама. Од три и по до четири и по године требало би да правилно изговара гласове с, з, ц, ш, ж, да би до пет и по година развило компликованије гласове - ћ, ч, ђ, љ и р", објашњава.

Логопед Гордана Чолић каже да би дете требало правилно да изговара све гласове српског језика са пет година. Међутим, то све чешће није случај.

„У пракси нам се дешава да долазе деца у трећем или петом разреду, што је врло касно. Што дуже чекате, дете више година неправилно изговара гласове и аутоматизује их. То је много теже решити, него када неког гласа нема", упозорава логопед и напомиње да треба реаговати већ на први знак.

Шта муцање „каже" о стању у породици

Дечји и адолесцентни психијатар др Тијана Антин Павловић је у истој емисији са психолошког становишта предочила поједине говорне поремећаје, наглашавајући да нема сваки од њих свој психички узрок. Муцање, на пример, има такву основу, која најчешће настаје у породичном окружењу.

„Ту можемо говорити о хладној, нестимулативној породичној атмосфери, о родитељима који нејасно изражавају своје поруке и који имају наглашени ауторитативни модел васпитања. Појава потиснутог страха у атмосфери где су повећани захтеви, а мало награде и похвале, може да доведе до проблема муцања код деце", казала је др Антин Павловић, додајући да такви односи код детета стварају и несигурност, лошу слику о себи, што у комбинацији са муцањем ствара зачарани круг.  

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи