Читај ми!

Предности нордијског ходања – јачи мишићи, здравије срце, брже до циља

Нордијско ходање са моткама, и по брдовитом и по равном терену, подсећа на скијашко трчање без снега. Ходање са моткама настало је у Скандинавији, а одатле се проширило на централну Европу пре двадесетак година.

У почетку нордијско ходање није било много популарно иако је корисно за здравље. Још 1995. године истраживачи су приметили да нордијско ходање сагорева 18 одсто више калорија од уобичајеног хода. Бројне студије су, од тада, потврдиле те налазе - због чега се сугерише да би ова врста ходања била одличан облик вежбања за оне који желе да изгубе тежину. Једна студија из Италије открила је да људи са вишком килограма брже губе на тежини.

Може смањити бол у удовима

Док ходате користећи штапове можете да распоредите своју тежину на руке и торзо, мање оптерећујући леђа, колена и кукове. Истраживања су различита, а неке студије показују да нордијско ходање може да смањи бол у доњем делу леђа и у коленима. Препорука је да се поразговара са својим лекаром.

Побољшава снагу горњег дела тела

Нордијско ходање ангажује ваше руке и рамена више од обичног ходања, што побољшава снагу руку и мишића. Снага горњег дела тела важна је за многе свакодневне активности, од ношења кеса из куповине до подизања шоље кафе или чаја.

Повећање мишићне снаге је такође важно за спречавање повреда, помаже у стабилизацији зглобова које штити.

Повећава снагу мишићног језгра

Нордијско ходање ангажује мишиће језгра (укључујући оне на стомаку и леђима) више него обично ходање. То је важно због побољшања држања тела и равнотеже.

Смањује ризик од пада

Нажалост, како старимо, већа је вероватноћа да ћемо се спотакнути и пасти док ходамо. То је углавном због смањења мишићне снаге, проблема са равнотежом и проблема са начином на који ходамо. Предност нордијског ходања је у томе што стављате мотке у земљу у исто време када користите ноге. Ово побољшава равнотежу и смањује вероватноћу пада.

Подстиче здравље кардиоваскуларног система

Истраживања показују да нордијско ходање може побољшати кардиоваскуларну кондицију за само четири недеље. Друга студија о гојазним женама такође је показала да је нордијско ходање може повољно утицати на крвни притисак, као и обично ходање. Поред тога, показало се да нордијско ходање код жена у постменопаузи побољшава ниво шећера у крви у мировању, што је важно у превенцији дијабетеса, као и за побољшање нивоа холестерола у крви.

Брже до циља

Нордијско ходање може вам помоћи да стигнете тамо где желите брже него обично ходање. Оно просечну брзину ходања, у односу на обичан ход, повећава за 25 одсто.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи