Читај ми!

Да ли је воћни јогурт здрава храна или десерт

На тржишту је велика понуда различитих врста јогурта: грчки, воћни, густи, шејк, смути, залеђени. Да ли је јогурт здрава храна или десерт?

Јогурт је хранљив, богат беланчевинама, калцијумом, магнезијумом, витаминима Б групе, као и неким од важних масних киселина неопходних да будемо здрави.

Високопротеински, обични, ароматизовани, без лактозе и с мало угљених хидрата само су неке врсте јогурта на тржишту, како би се задовољиле различите потребе људи.

Према истраживањима, најнездравији је јогурта који садржи шећер, вештачке састојке и минимално беланчевина.

Избор јогурта

Док неки произвођачи користе вештачке заслађиваче у својим производима како би их пласирали као нискокалоричне, има и врста јогурта с много шећера намењених пре свега деци.

Према истраживањима „Харвард хелта“, више шећера у јогурту може да подигне крвни притисак, ниво шећера у крви, дода понеки килограм, можемо добити масну јетру.

Штети здрављу, може да изазове срчани и мождани удар.

Америчко удружење за срце препоручује да жене не уносе више од 25 грама додатог шећера дневно, док мушкарци треба да ограниче унос на 36 грама.

„Мада има оних који мисле да је јогурт без лактозе здравија, то не мора бити правило“, истакла је нутрициониста Мелиса Рифкин.

Богат је шећером јогурт без лактозе, затим онај намењен веганима, са минималним процентом беланчевина, око грам по шољи.

Најважније је да дан започнемо здравим оброком, а то није воћни јогурт. Мислимо да је здрав, а пун је шећера и адитива, тренутно даје енергију, која с временом опада. Може да поремети хормонски статус и ниво масти у нашем организму.

Када је јогурт ледено хладан

Треба прочитати шта пише на етикети производа. То је шејк, није традиционални јогурт. Не мора да испуњава неке од стандарда за пласман на тржиште, јер се убраја у десерт.

„Током замрзавања, живи микроби се не убијају, већ само мирују, а буде се у нашем телу када попијемо јогурт. Здравих састојака ће имати мање од обичног јогурта“, наводе из Natural Yogurt Association (NYA). 

Шејкови не могу носити печат "Live & Active Cultures" зато што нису ферментисани.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи