Читај ми!

ДИМензија здравља подразумева да се оставе цигарете

Ове године Међународни дан борбе против дуванског дима обележава се и у дану који је посвећен деци, зато што је и статистика за оне млађе, тинејџере и адолесценте, такође забрињавајућа. У центру Београда је уприличена акција под називом „ДИМензија здравља“.

Према последњим подацима, у Србији свака трећа одрасла особа пуши, али оно што још више брине је, да то чини и сваки седми основац. Такође, подаци говоре и да у Србији, дневно, изгубимо 13 живота због рака плућа.

Цигарете садрже: бутан - запаљив плин, метан - тешки плин, арсен - веома отрован елемент, никотин - који се користи и као инсектицид, амонијак, боја, угљен-моноксид - отровни плин.

Ако ово није довољно да пушачи оставе цигарете, докторка Ана Јовићевић из Института за онкологију и радиологију Србије, наглашава да међу седам и по хиљада једињења која се могу наћи у само једном дуванском диму, има 80 канцерогених супстанци које доспевају до свих делова организма и могу да изазову било коју малигну болест.

„Осим тога, садржи и преко 200 токсичних супстанци које оштећују наше срце и крвне судове. Оно што нам представља посебан проблем су млади којима не дајемо добар пример, али ту су и нови дувански производи“, додаје др Јовићевић.

Дуванска индустрија покушава да изнађе нове начине како да дође до својих корисника, а лекари настоје да истрају у својим захтевима да се пушење забрани на свим затвореним јавним просторима, пре свега угоститељским објектима, напомиње докторка.

Ђурђина Јовановић већ две године прима најсавременију терапију за лечење рака плућа и велики је борац против пушења, поручује и младима и старијима да прекину са пушењем, јер је она на својој кожи осетила како пушење утиче на наше здравље.

понедељак, 07. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи