Читај ми!

Више од осaм милиона људи у свету годишње умре од последица пушења

Обележава се светски Дан без дуванског дима. Дуван годишње узрокује више од осам милиона смртних случајева у свету, а доводи и до настанка великог броја болести. Деца која су од најранијег доба изложена дуванском диму имају последице на органима за дисање и у одраслом добу.

Дувански дим загађује животну средину и ваздух у затвореним просторима, а значајан део честица дима се таложи на различитим површинама и тако излаже људе, а нарочито малу децу, штетним састојцима и канцерогенима.

Нема особе која не зна да је пушење штетно по здравље, али многе то сазнање не спречава да уживају у дуванском диму. Последњих година, међу њима је све више жена.

Докторка Ика Пешић из Националне комисије за контролу дувана за РТС је рекла да је дуван озбиљна претња по здравље, али и по нашу околину.

„Дуван је озбиљан проблем који људи не доживљавају баш тако озбиљно. И кад га доживе озбиљно, тада нажалост буде касно: када осете на свом телу последице“, каже докторка.

Додаје и да је забрињавaјуће што је наша средина толерантна према употреби дувана. „Свуда је дозвољено пушење. Не поштују се закони. Дуван у себи садржи дрогу која се зове никотин. Никотина је све више у дуванским производима“, указује докторка Пешић.

Цело гостовање у Јутарњем програму можете погледати у видеу. 

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи