Читај ми!

Пролећни умор личи на сезонску депресију, победите га здравим животом

Према неким проценама, свака друга особа у пролеће има симптоме пролећног умора. Како да га препознамо, али и победимо?

Топли дани измамили су многе да сваки слободан тренутак проведу у природи. Међутим, има и оних којима све то не прија и који се данима осећају исцрпљено, уморно, безвољно...

„Пролећни умор је манифестација физиолошког процеса, адаптације из једног у друго годишње доба. Из зимске хибернације и тоталне успорености свих наших процеса у организму улазимо у пролећно време. Све то од нашег организма захтева да се убрза и аклиматизује", истакао је др Драган Хрнчић, професор Медицинског факултета у Београду.

„Прилагођавање које носи низ промена на физиолошком нивоу утиче на локално функционисање организма. Потребу да одмах будемо хиперактивни, наше тело тешко може да испрати. Људи се жале на брзо замарање, лошу концентрацију, вртоглавицу. Ти симптоми трају кратко“, рекла је др Александра Дутина са Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић".

„Адаптација подразумева и промене на хормонском нивоу. Преласком на летње рачунање времена и дужи дан повећан је ниво сератонина, а смањен ниво мелатонина. Немају сви пацијенти исте симптоме. Пролећни умор највише осећају кардиоваскуларни болесници. Сви ови симптоми утичу и на наш сан, па треба на спавање одлазити раније“, истакао је др Драган Хрнчић, професор Медицинског факултета у Београду.

Како ублажити пролећни умор

„Можемо да ублажимо његове симптоме повећањем броја сати сна, физичком активношћу и уносом витамина. Препоручено излагање сунцу“, истакао је професор Хрнчић.

Како је истакла докторка Александра Дутина са Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, да бисмо очували ментално здравље, важан је боравак на свежем ваздуху и физичка активност.  

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи