Читај ми!

Не чекајте да венске ране зарасту саме од себе, то се неће догодити

Сматра се да чак трећина људи има проблема са проширеним венама. О томе шта се дешава када се проширене вене запусте и када настану венске ране, за РТС је говорио васкуларни хирург, др Дарио Јоцић.

Венске ране су у ствари најобичније ране које дуго не зарастају, а најчешће се јаваљају на унутрашњем делу потколенице у близини скочног зглоба. Могу бити различите величине, али суштина је да јако дуго не зарастају, објашњава васкуларни хирург, др Дарио Јоцић.

„Дешава се да то и годинама не зараста, или зарасте први пут после два до три месеца. Касније зарасте после шест месеци, а онда годинама не може да зарасте, без обзира на негу и третман“, додаје доктор.

Ова врста венских рана може се помешати са артеријским болестима, које су такође болести крвних судова, али крвних судова који доводе крв до периферије, а вене одводе крв од периферије, односно, враћају крв према срцу.

Међутим то се дијагностичким поступцима лако открива. Може да се помеша и са венским екцемима, то јест претходној фази венске болести после које се јављају венске ране, али ултразвучним прегледом се тачно дефинише о каквом проблему се ради и која су решења.

„Статистички гледано венске ране су проблем који захвата нешто старију популацију. Међутим, моје искуство из праксе показује да и млади људи, радно активни, могу имати венске ране“, наглашава др Јоцић.

Често за решавање проблема венских рана пацијенти користе креме или завоје. Међутим, како наглашава гост Јутарњег програма, креме служе за негу коже, а не за третман рана и вена, јер не могу ни да допру до вена.

„Што се тиче компресивне терапије, терапије чарапама и завојима, то јесте неки вид лечења, међутим прави и једини вид лечења је интервентно лечење, које је прихваћено последњих четири до пет година. И по светским водичима, пацијенти који имају венску рану се што пре упућују на минималне инвазивне процедуре у смислу ласерске операције вена или радио-фреквентне аблације, метода које нуде најбоље дефинитивно решење, значајно убрзавају зарастање рана и смањују ризик од поновног отварања“, каже васкуларни хирург.

Лечење венских болести је оптерећено бројним митовима, тако да су др Јоцић и његов тим сарадника покренули подкаст на коме покушавају да објасне и одагнају те предрасуде о венским ранама које људи дуго трпе и покушавају да санирају на погрешан начин, а могу да реше проблем за пола сата ласерском операцијом, на пример.

Дешава се да дође до рецидива и да се венске ране поново отворе, али савременим интервентним методама се значајно смањује ризик, о чему сведоче бројне светске студије, али и искуство из праксе, закључује др Дарио Јоцић.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи