Читај ми!

Ко рано рани... биће здравији

Ове седмице, по 17. пут обележавамо Недељу имунизације у европском региону, под слоганом „Дуг живот за све“. Циљ је да се свима у свакој земљи омогући подједнака доступност вакцина, што би корелирало са дугим и здравим животом.

Вакцине су у протеклом веку сачувале преко 10 милиона живота. Ипак у многим земљама, здравствени стручњаци кажу да постоји тренд неповерења када су вакцине у питању, па самим тим и одбијање да се оне користе. СЗО је овај тренд уврстила у једну од 10 претњи светском здрављу.

Претходне две године, када је реч о вакцинацији, највише се говорило о заштити од корона вируса. Скоро 60 одсто светске популације потпуно је вакцинисано за то време. Због још актуелне пандемије, вакцинација против других болести пала је у други план. У борби против заразних болести, вакцинација је у највећој мери допринела смањењу оболевања и умирања
људи, изјавила је за јутарњи програм Радио Београд 1 Горица Ђокић потпредседница Форума пацијената Србије.

Форум пацијената Србије и Респираторни едукативни центар покренули су кампању „Ко рано рани....“, посвећену вакцинацији, као најбољем виду превенције многих заразних болести.

„Не можемо говорити само о ковиду као заразној болести. Респираторне инфекције представљају најчешће инфекције савременог човека. Годишње се региструје 10 милиона случајева репсираторних инфекција, а уобичајени узроци су бактерија пнеумокок, вирус грипа и САРС-ЦоВ-2. Све су то болести које могу да се спрече вакцинацијом, односно да спрече појаву теже клиничке слике и смртни исход“, упозорава потпредседница Форума пацијената Србије.

Водити рачуна о свом здрављу подразумева и да се потпомогнемо медицинским средствима, пре свега вакцином, која је кроз историју показала колико је важна. Вакцине су у протеклом веку сачувале више од 10 милиона живота. Ипак, последња, још актуелна пандемија донела је и
јак антиваксерски покрет. Решење за то је едукација, због чега је Форум пацијената од почетка епидемије одржао низ радионица како би разрешили недоумице у вези са заразом, вакцинациојом, последицама и слично.

„Јављали су нам се људи из целе Србије. Питали су да ли да приме вакцину? Колико је то безбедно? Да ли онколошки болесници треба да се вакцинишу? Било је много недоумица и због друштвених мрежа, где су се појављивале различите полуинформације и дезинформације. И данашња кампања 'Ко рано рани...' управо би требало да информише и едукује људе о значају вакцинације“, каже Горица Ђокић.

Термин вакцина води порекло од латинске речи vacca (крава), на основу чињенице да је прва забележена успешна вакцинација против великих богиња спроведена вакцином Едварда Џенера 1796. Од тада до данас развијен је велики број вакцина и програма вакцинације. То је на светском нивоу довело до искорењавања великих богиња и драстичног смањења инциденце многих других заразних инфективних болести. Тиме је медицина остварила једно од највећих достигнућа у имунологији и медицини уопште.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи