Читај ми!

Променљиво време и ускршња трпеза – разлог за бројне здравствене тегобе

Променљиво време утиче на стање нашег организма који покушава да му се прилагоди, а још теже пада промена режима исхране која прати ускршње празнике. Доктор Игор Јовановић говори са каквим здравственим тегобама су се јављали пацијенти током претходног периода.

Управник Клинике за интерну медицину, КБЦ Бежанијска коса, др Игор Јовановић наводи да су лекарску помоћ највише тражили хронични пацијенти који су реаговали на промену времена и пацијенти који су преласком са једног режима исхране на други оптеретили организам до те мере да су имали тегобе које су захтевале њихову помоћ.

„Организам се потпуно навикне на један режим исхране тако да имамо одређено лучење хлороводоничне киселине у желуцу, одређено лучење ензима у панкреасу, одређено лучење жучи, одређени састам микробиота у танком цреву који је прилагођен исхрани у посном периоду, пре свега који подразумева житарице, поврће и воће. У тренутку када се нагло пређе на унос јаке хране пуне протеина и пуне масти, организам нема довољно времена да се прилагоди“, наглашава др Јовановић.

Пацијенти са хроничним кардиоваскуларним обољењима и пулмолошки пацијенти са хроничном опструктивном болешћу плућа и опструктивном астмом, јако су осетљиви на промене времена, температуре, влажности, али и електромагнетног зрачења.

„Ти пацијенти су се углавном жалили на ангинозне тегобе, повишен крвни притисак, болове у пределу груди и проблеме са дисањем“, додаје доктор.

Данашња здравствена ситуација је изузетно комплексна, посебно за пацијенте који болују од кардиоваскуларних болести, а прележали су ковид и налазе се у пост-ковид синдрому.

„Пост-ковид синдром сам по себи подразумева брзо замарање и ангинозне тегобе, када се на то придода и хронична болест и промене времена, тада је оптерећење кардиоваскуларног система код тих људи до те мере изражено да заиста морају да потраже нашу помоћ“, напомиње доктор Игор Јовановић.

Како бисмо себи олакшали и поштедели се свих ових тегоба, доктор саветује да тај прелазак са једног режима исхране на други буде постепен. Тек три до пет дана после промене режима исхране успоставиће се нова равнотежа у нашем организму која ће омогућити нормално варење.

Такође, саветује се умерена физичка активност и строго придржавање прописане терапије.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи