Читај ми!

Нова студија: И астма на листи последица изложености бисфенолу А

Научници годинама знају за токсичне ефекте BPA (бисфенол А) а најновија студија даје забрињавајући податак, да чак и пренатално излагање овој хемикалији, која је присутна у нашој околини, може довести до здравствених проблема.

Нова студија: И астма на листи последица изложености бисфенолу А Нова студија: И астма на листи последица изложености бисфенолу А

Срећом, због повећаног нивоа информисаности и дељења података о здравственим ризицима које носи BPA, студије показују да, генерално, нивои изложености овој супстанци - опадају. 

Налази студије међутим сугеришу и да је бисфенол А повезан са астмом која се јавља код девојчица школског узраста. 

Храна пакована у амбалажу из које су се храниле наше мајке, а која је садржала бисфенол А, може се разматрати као фактор ризика, а то је тек један од многих начина на који хемикалије које ометају ендокрини систем, и које, чак и у малим количинама, могу да доведу у дисбаланс деликатни хормонски и имуни систем нашег тела, и то још док смо у мајчином стомаку. 

Најновија студија која повезује бисфенол А са здравственим проблемима објављена је у часопису Environment International.

Истраживачи су посматрали више од 3.000 жена у шест европских земаља између 1999. и 2010. године а затим су наставили да истражују здравље респираторних органа деце у годинама које су уследиле.

Кључни налази укључују да су концентрације BPA код мајке током трудноће повећавале ризик од астме и пиштања у грудима код деце предшколског узраста и да је двоструко повећање концентрације BPA у урину повезано са 13 посто већим ризиком од респираторних проблема.

Занимљиво је да је веза између изложености жене која је у другом стању једињењу BPA и пиштања током дисања код њеног детета у школском узрасту - примећена само код женске деце.

„Наши резултати су у складу са резултатима ранијих студија, које су такође известиле да бисфенол А има негативан утицај на здравље дисајних путева у детињству. Верујемо да би тај ефекат могао бити последица чињенице да бисфеноли могу да пређу плацентну баријеру и ометају респираторни и имуни систем детета током фазе развоја", објашњава Алиша Абелан, водећи аутор студије и истраживач на Институту за глобално здравље у Барселони. (ISGlobal).

Што се тиче различитих исхода код дечака у односу на девојчице, истраживачи признају да су „бисфеноли ендокрини узнемиривачи", и да могу да утичу на полне хормоне те с тога ефекат супстанце може утицати од пола особе која јој је изложена.

Како избећи BPA

Постоји низ разлога за избегавање BPA, а то је превентива астме, рака дојке, гојазности...

У сваком случају, саветује се избегавање конзервиране хране и пића кад год је то могуће и давање предности свежим намирницама,

Бирајте стаклену амбалажу и избегавајте ону пластичну. Неке хемикалије у пластици такође су повезане са кардиоваскуларним обољењима.

Када користите пластичне посуде, избегавајте да их перете у машини за прање судова или да у њима загревате хрануу микроталасној пећници.

Одлучите се за посуђе од нерђајућег челика, порцелана и стакла.

Бисфенол А је уобичајена хемикалија која ремети хормоне и налази се у одређеним врстама пластике али се може наћи и у конзервираној храни и пићима.

Студија из 2022. године показала је да је већа вероватноћа да ће труднице са вишим нивоом ове хемикалије у урину имати децу са симптомима астме до поласка у основну школу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи