Читај ми!

Колико килограми имају везе са ризиком од добијања рака материце

Константна прекомерна тежина може скоро удвостручити ризик од добијања рака материце – сугеришу налази нове студије.

Колико килограми имају везе са ризиком од добијања рака материце Колико килограми имају везе са ризиком од добијања рака материце

Студија коју су спровели стручњаци Бристол универзитета, открива да се на сваких пет додатних БМИ јединица ризик од рака ендометријума код жене повећава за 88 процената.

Индекс телесне масе (БМИ) је вредност која се добије када тежину особе у килограмима поделимо са квадратом висине у метрима.

Вишак килограма који је константан може скоро удвостручити ризик од развоја рака материце код жена.

Научници и лекари већ неко време знају да прекомерна тежина или гојазност повећавају ризик од те болести. Отприлике сваки трећи случај у Великој Британији (34 одсто) повезан је са вишком килограма.

Сада су истраживачи са Универзитета у Бристолу успели да додатно расветле ту везу, као и степен повећаног ризика. Открили су да се на сваких пет додатних јединица БМИ, ризик од рака ендометријума код жене повећава за 88 одсто. Истраживање је финансирало удружење Cancer Research UK (CRUK)и објављено је у часопису BMB Medicine.

Повећани ризик за ово оболење је већи него што је то било сугерисано у претходним студијама и одражава статус тежине током целог живота, а не тренутно стање масе, што је углавном случај у већини других студија.

„Овакве студије поткрепљују чињеницу да је прекомерна тежина или гојазност други највећи узрок рака у Великој Британији и могу нам помоћи да почнемо да утврдимо зашто. Ово ће играти кључну улогу у откривању како спречити и лечити рак у будућности", рекла је др Џули Шарп из удружења CRUK.

„Потребно је више истраживања да би се тачно истражило који третмани и лекови би се могли користити за управљање ризиком од рака код људи који се боре са гојазношћу. Већ знамо да прекомерна тежина или гојазност повећавају ризик од развоја 13 различитих врста рака. Да бисте смањили ризик од рака, важно је одржавати здраву тежину тако што ћете имати уравнотежену исхрану и бити довољно активни.

Важна улога хормона 

Студија се бавила раком ендометријума, најчешћим типом рака материце, који утиче на слузницу материце - ендометријум. Предвиђа се да ће једна од 36 жена рођених после 1960. године у Великој Британији, током живота добити као дијагнозу - рак материце.

Испитани су генетски узорци од 120.000 жена у Великој Британији, Аустралији, Белгији, Немачкој, Пољској, Шведској и САД. Око 13.000 њих имало је рак материце.

Истраживачи су посматрали маркере - 14 особина које могу повезати гојазност и рак материце. Пронашли су два хормона - инсулин и тестостерон - који су у вези са ризиком од добијања рака материце.

Утврђујући како гојазност повећава ризик, на пример преко хормона, стручњаци се надају да би се у будућности лекови могли користити за смањење или повећање нивоа специфичних хормона код људи са већим ризиком од развоја рака.

„Ова студија је занимљив први корак у томе како би генетске анализе могле да се користе да би се открило тачно како гојазност узрокује рак и шта се може учинити да се то реши", рекла је Ема Хејзелвуд, водећи аутор студије.

„Везе између гојазности и рака материце су добро познате, али ово је једна од највећих студија која је истраживала зашто је то тачно на молекуларном нивоу. Радујемо се даљем истраживању које ће боље показати како сада можемо користити ове информације да смањимо ризик од рака код људи који се боре са гојазношћу.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи