Читај ми!

Да ли моје дете расте довољно - када је време за одлазак специјалисти

Није реткост да се родитељи питају да ли им деца довољно расту у односу на узраст, и друге малишане у разреду. Некада се деси да је млађе дете више од старијег. Први савет треба потражити код педијатра, а важно је и не пропустити редовне систематске прегледе.

„Деца највише порасту у првој години живота, између 20 и 25 центиметара. У другој - 12, а у трећој осам центирметара у просеку. Даље, годишње просечно расту између четири и шест центиметара, а са уласком у пубертет још десет до 15 центиметара", рекла је, гостујући у Клиници Наздравље, др Гордана Иванов, педијатар дома здравља „Звездара".

Раст детета најбоље се прати кроз редовне систематске прегледе.

„Важно је радити карту раста. То је једноставна и бесплатна доступна апликациа коју педијатри користе. То је апликација у коју се унесу параметри, висина, колико је дете на рођењу било тешко и дугачко, коликосу високи родитељи, када је дете рођено и добије се канал раста и тачно се види колики је потенцијал раста детета и да ли постоји неко одступање", каже Милица Милошевић испред портала Стетоскоп.

На раст утичу генетика, уравнотежена исхрана, редован сан, психосоцијално окружење, физичка активност.

„И неке хроничне болести могу да ремете нормалан раст и развој детета", додала је др Иванов.

Када се посумња на проблем, потребно је обратити се педијатру који ће дете упутити на анализе крви, које могу да покажу какав је рад јетре, да ли је присутна анемија... Касније се дете упућује педијатријском ендокринологу на даље анализе и лечење, уколико је потребно.

У току је пројекат „Раст детета - здравље детета" у оквиру којег је прегледано 500 малишана.

„У питању је трећи циклус пројекта, сви родитељи који имају бриге о расту деце, мопгу да позову оперетере на број телефона 060 177 30 30 и на лицу места могу да ураде карту раста. Уколико код детета постоји одступање, заказује се преглед са педијатром ендокринологом, и ако треба, упутити на даљу дијагностику", додала је Милошевићева.

Докторка Иванов је указала на то да је важно да родитељи реагују на време када примете да постоји евентуални проблем са растом код детета.

Нагласила је да ће, када се проблем уочи на време, и ако се са терапијом крене раније, лечење - бити успешније.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи