Читај ми!

Шта је орторексија и колико нас може учинити несрећним

Орторексија је заокупљеност припремом здраве хране, планирањем јеловника, редовним вежбањем и борбом против пестицида, хербицида и конзерванса у тој мери да се особа не осећа добро уколико једе „нездраву“ храну.

Орторексичари избегавају толико намирница да на крају могу озбиљно да оболе, али и да почну да избегавају друштво. Уместо живота, често имају само план исхране. Овај поремећај описује се као опсесија правилном исхраном са рестрикцијама, испланираним обрасцима оброка и избегавањем свих намирница за које се верује да су нездраве.

Специјалиста превенетивне медицине Ана Гифинг у Магазину на Првом Радио Београда 1, истиче да се и код нас, нарочито код млађих жена, све чешће појављује опсесивна приврженост здравој храни. „Присутне су, углавном, две категорије људи, они који уопште не воде рачуна о томе шта једу и они који претерују бавећи се исхраном и тако развијају низ поремећаја", рекла је др Гифинг.

Kада је реч о орторексији као психичком поремећају, она може да се подведе под сличне врсте поремећаја, као што је анорексија или булимија. Уз име сваке од њих јавља реч nervosa, која упућује на психички поремећај.

На питање да ли таква исхрана може да доведе и до физичких проблема и болести, наша саговорница каже да континуирано избегавање масноћа, угљених хидрата или црвеног меса, које су на већини листа нездраве хране, може да доведе до мањка многих неопходних витамина, минерала, амино-киселина и слично, што на крају лако резултира неким озбиљнијим обољењима.

„Младе мајке желе да буду витке буквално дан после порођаја, и неретко врло брзо почињу са интензивним тренинзима и сведеном исхраном, не обазирући се на последице", каже Ана Гифинг и додаје да често не бирају исправну исхрану за децу, избацујући, по њима нездраве намирнице, често управо оне које су важне за развој и правилан раст.

Орторексичари су врло строги према себи. Ако таква особа понекад и прекрши сопствена правила тако да, на пример, поједе пола колача, често ће се осећати кривим и погрешно ће мислити да је наштетила свом организму.

Овај поремећај може да доведе и до тежих последица по здравље. Иако је фокус на одржавању здраве исхране, што само по себи звучи позитивно, потпуно избацивање одређене хране може да исхрану учини неуравнотеженом и да доведе до потхрањености, упозоравају стручњаци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи