Читај ми!

Шта је алопеција ареата са којом се бори жена Вила Смита

Џејда Пинкет Смит, супруга Вила Смита, који је због неслане шале на њен рачун насред церемоније доделе Оскара ошамарио комичара Криса Рока, први пут је јавно открила своје стање 2018. године. Признала је да је „било застрашујуће“ носити се са првим симптомима ове болести.

Алопеција је медицински израз који потиче од грчке речи alopekia, која указује на кожно обољење или шугу. Представља најчешћу аутоимуну болест (када наш имунолошки систем напада сопствена ткива), која обично прати дијабетес, хронични тироидитис или реуматоидни артритис.

Када особа има здравствени проблем који се назива алопеција ареата, као Џејда Пинкет Смит, то значи да коса опада у цикличним појасевима. Длака може да опада на темену или било где на телу.

Узрок алопеције

Алопеција аерата је аутоимуна болест која погађа особе оба пола и било ког узраста, па се неретко може јавити и код деце. Јавља се када наш имуни систем препозна фоликуле косе као страно тело и почиње да се брани одбацујући их. Овај специфични облик аутоимуног обољења може се наследити од оба родитеља.

То је оно што генетичари називају „комплексном полигеном болешћу“, што значи да настаје због интеракције између више гена насупрот мутацији у једном гену. Више од 17 гена повезано је са алопеција ареатом и научници очекују да ће још гена бити откривено.

Иако су наши гени већ одређени нашим рођењем, алопеција ареата има тенденцију да се појави и нестане, поготову у раним стадијумима. Ово сазнање доводи до закључка да нешто из спољашње средине може бити окидач за њену појаву.

Многи доктори и научници деле мишљење да је окидач стрес, међутим, једно је сигурно, стрес се готово увек јавља као последица овог стања.

Болест о којој се не говори

Алопеција ареата је једна од честих аутоимуних болести, о којој се мало говори, пре свега зато што је оболеле срамота па је вешто прикривају фризурама или козметичким препаратима.
С друге стране, у већини случајева алопеција се појави и нестане, па многи желе само што пре да је забораве.

Не постоји универзални одговор на питање колико ће трајати.

У већини случајева долази до спонтаног побољшања и поновног раста косе у року од два-три месеца до једне године. Ако је губитак косе већи (више од пола поглавине) мање су шансе да ће коса поново израсти.

Трећина жена има проблем са алопецијом

Отприлике једна трећина жена има проблем са алопецијом у неком периоду живота. Код жена у менопаузи овај проценат је још већи.

Губитак косе код жена често има већи утицај на њихов живот од опадања косе код мушкараца. Код мушкараца је губитак косе друштвено прихватљивији.

Алопеција неретко утиче како на емотивно тако и на психичко стање жене, као и на целокупан квалитет живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи