Читај ми!

И поред отежаних услова, у Центру за икс нож збринут већи број пацијената оболелих од рака

Центар за икс нож у Клиничком центру Србије је место где се збрињавају пацијенти са свим малигнитетима. Током пандемије су имали повећан број интервенција, а начелница Центра др Биљана Шеха за РТС говори о највећим изазовима у претходном периоду.

У првој години пандемије у Центру за икс нож урађено је 940 интервенција, а у другој 1.480, што је много више него у години пре пандемије, када је обављено 620.

Како наводи начелница Центра др Биљана Шеха, иако се у овом центру третирају и пацијенти са бенигним променама, највећи број пацијената су били они са малигнитетима.

„Нажалост, приметили смо повећан број пацијената са метастазама у глави и пацијената који су у четвртом клиничком стадијуму болести“, истиче докторка.

С обзиром на тешку ситуацију током пандемије, јер је и доста медицинских радника оболевало од ковида, био је велики изазов организовати рад Центра у таквим условима, посебно што онколошким пацијентима не сме да се прекида терапија, напомиње она.

„Због тога сам бескрајно захвална свом тиму који је несебично жртвовао своје време и никада нису правили проблеме што смо радили и продужено, и у дужим сменама, али смо успели да се добро организујемо“, наводи др Биљана Шеха.

Приметан раст броја млађих пацијената са малигнитетима

Између осталог, у Центру је запажен значајно већи број пацијената са карциномом плућа и карциномом бубрега, и то код млађе популације. Подједнако оболевају и мушкарци и жене, али је уочљив тренд раста младих пацијената оболелих од рака.

„Најмлађи пацијент кога смо третирали 2020. године имао је шест година. Она је сада добро и пошла је у школу и за сада је, можемо рећи, залечена и добро је, а најстарији пацијент је био 1929. годиште“, каже докторка.

Било је доста пацијената са метастазама који се сада осећају добро и иду само на редовне контроле, а посебно изненађење су били пацијенти са карциномом панкреаса, за који се зна да је релативно резистентна болест и болест за коју онколози још немају адекватно решење. Ипак, из Центра за икс нож су изашла два пацијента која су у комплетној ремисији.

Предности икс ножа

Предности икс ножа је пре свега то што нема хируршког лечења. Пацијенти настављају са нормалним животом, а предност ове методе је и у томе што се спроводи у једној, три или пет фракција, објашњава докторка.

„Зрачење не траје дуже од 15 минута до пола сата и пацијенти после тога настављају нормалне активности. Ипак, сви модалитети лечења имају својих предности и мана“, напомиње начелница Центра за икс нож.

Пацијенте на икс нож упућују искључиво онколошки конзилијуми, али поједностављено речено, то су пацијенти који имају промене до четири центиметра у глави, два центиметра у врату и пет до седам центиметара у телу, наводи начелница Центра за икс нож др Биљана Шеха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи