Читај ми!

Преваранти користе лаковерне и тешко оболеле, не наручујте инфузије преко интернета

На друштвеним мрежама се рекламира продаја, такозване, витаминске инфузије, која јача имунитет, помаже код мамурлука, смањује симптоме депресије и слично. Примаријус др Предраг Вукомановић, специјалиста токсиколошке хемије, објашњава колико је опасно без препорука и надзора лекара примати овакве препарате.

Парентерални начин примене лекова је када се они инјекционо убризгавају или у мишић, или директно у крвни суд, објашњава гост Јутарњег програма, прим. др Предраг Вукомановић. Супстанца која се даје директно у крвоток је сто процентно биорасположива јер не прелази било какве баријере и директно је расположива.

„Инфузију смеју да дају само и искључиво лиценцирани лекари и медицинске сестре и то, по препоруци, у задравственим установама, мада уколико лекар процени, инфузија се може дати и у кућним условима“, наглашава др Вукомановић.

Инфузије су бистри раствори који најчешће у себи садрже различите електролите – физиолошки раствор и слично, или могу садржати различити проценат глукозе.

„Поред тога, у инфузији се могу наћи и одређени лекови, антибиотици и витамини. Инфузију даје и прописује искључиво стручна особа, односно лекар. Свака друга примена инфузије, било да је поливитаминска или било која друга је потпуно нерегуларна и законски забрањена“, наглашава гост Јутарњег програма.

Који витамини се могу дати путем инфузије

Када се говори о витаминима који смеју да се нађу у инфузији, то су само и искључиво хидросолубилни витамини, односно витамини растворљиви у води, а то су витамин Ц и витамини из групе Б.

„Оно што никако не сме да се нађе у инфузији то су било какви обојени раствори, честице које могу да уђу у крвоток и изазову евентуално емболију. Затим не могу да се нађу липосолубилни витамини ни у ком случају. То су витамини који су растворни у мастима, витамини А, Д, Е и К“, наглашава токсиколог.

Уколико видимо оглас на интернету, доктор Вукомановић напомиње да први знак упозорења треба да нам буде пре свега медиј где се оглас објављује. Друго, сваки лиценцирани лекар има своје име и презиме и установу у којој ординира и он ће се свакако потписати испод тога.

„Треће, те витаминске бомбе имају већ дефинисан састав и јачину, а потпуно је ненормално да лекар без претходног прегледа даје већ припремљен коктел у инфузији“, истиче доктор.

На крају, то је вид рекламирања лекова што је законом забрањено. Постоје тачно дефинисана правила како се, када и шта може рекламирати. Могу се рекламирати искључиво лекови који се могу узети без лекарског рецепта, а витамини који улазе у састав тих инфузија које се рекламирају на друштвеним мрежама, они су сви регистровани као лекови и ни у ком случају се не смеју рекламирати.

Калијум-јодид и страх од радијације

Јод спада у есенцијалне микроелементе, елементе који су неопходни нашем организму, а организам их не ствара и зато морамо да их уносимо путем исхране. Такав јод се уноси у организам, долази до штитне жлезде и ту учествује у изградњи хормона штитне жлезде, објашњава др Предраг Вукомановић. Чак 80 одсто јода је концентрисано у штитној жлезди.

Радиоактивни јод може да доспе у наш организам као радиоактивна честица јода која је настала услед неке нуклеарне катастрофе или акцидента. Такав јод улази у штитну жлезду на потпуно исти начин као и елементарни јод који уносимо путем хране.

„С тим што када радиоактивни јод уђе у штитну жлезду, може да доведе до катастрофалних консеквенци, до развоја различитих карцинома штитне жлезде, о чему сведоче искуства из Чернобиља и Фукушиме, на пример“, додаје доктор.

Управо ту на сцену ступа калијум-јодид који уколико се попије јод из те таблете ће потпуно да сатурира, засити штитну жлезду и попуни је јодом, тако да евентуални радиоактивни јод, ако га унесемо, нема више места где да се веже.

„Врло важна ствар је да знамо да тај калијум-јодид није никакав чудотворни лек. Он не штити од радијације. Он штити искључиво само један орган, штитну жлезду и штити само од једне врсте радиоактивних честица, од честица радиоактивног јода. А знамо да приликом неког нуклеарног акцидента, радиоактивни јод је само једна од мноштва честица које се при томе ослобађају“, закључује прим. др Предраг Вукомановић.

Калијум-јодид није регистрован у Србији, али јесте у окружењу и свуда има режим издавања на лекарски рецепт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи