Читај ми!

Дивље биљке, за „дивље” укусе у вашој кухињи

Од лековитих биљака могу се правити чајеви, мелеми и тинктуре, али и веома укусна јела. У кухињи се може користити самоникло биље, али и неке гајене врсте лековитих биљака.

Збирка рецепата "Дивљи кувар" може природу угостити у нашој кухињи. Биљке као зелени рудници здравља могу да буду веома укусне. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а Момчило Антонијевић, новинар и народни травар је истакао да су коприва, сремуш, пасуљ, неке од дивљих биљака које имају велику традицију коришћења у нашем народу, само имају предзнак који није актуелан и модеран.

Истакао је да су све то биљке које јако добро познајемо и налазе се свуда око нас. Црни слез звучи егзотично, а биљка је коју виђамо свакодневно. Поред лековитости, треба испробати и укус биљака.

„Већина рецепата у Дивљем кувару је веганска и вегетаријанска, али има и рецепата са месом. Десетак рецепата намењено је људима који посте на води. Свака биљка у књизи представљена је кратким описом састава, места где расте и деловима који су лековити. Поред рецепата у књизи су и приче о људима који живе у складу са природом, људи који су вредни пажње јер су посвећени животу у природи", рекао је травар.

Истакао бих да је јако важно да када кувамо и када боравимо у природи морамо да будемо врло пажљиви, да пазимо како палимо ватру, да не остављамо ђубре.

Иначе постоји слаткиш торта за румене образе, од коприве која је веганска, без брашна, јаја, уља.

„Постоје и рецепти за здрава пића која се добијају природном ферментацијом, што је важно за превенцију здравља", напоменуо је Момчило Антонијевић.

За разлику од Грка, Кинеза и Италијана који много користе дивље биљке, ми их користимо мало.

Сваки рецепт у овој књизи садржи QР код који води на Јутјуб где се може видети како биљке из кувара изгледају, за шта се све користе или како се праве јела од њих.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи