Читај ми!

Преминуо пацијент коме је пресађено срце генетски модификоване свиње

Дејвид Бенет Старији је прва особа којој је урађена трансплантација генетски модификованог срца свиње. Два месеца након интервенције пацијент је преминуо у болници у Мериленду.

У Медицинском центру у Мериленду, Дејвиду Бенету је у јануару 2022. године пресађено срце свиње јер је његово отказало. После интервенције осећао се добро, али је, нажалост, преминуо. Још није познато шта је узрок Бенетове смрти. Његово стање је почело да се погоршава током претходних дана, што је довело до трагичног исхода.

Бенет је био први пацијент коме је трансплантиран животињски орган генетски модификоване свиње.

„Господин Бенет био је храбар и племенит пацијент који се борио до краја. Постао је познат милионима људи, због своје одлуке", рекао је хирург Бартли Грифит, који је оперисао Бенета.

Како је навела портпаролка болнице у Мериленду, Дебора Коц, истраживачи планирају да спроведу детаљну истрагу његове смрти и резултате објаве у часопису.

„Стекли смо непроцењиво искуство сазнањем да генетски модификовано свињско срце може да буде компатибилно и добро функционише у људском телу. Са великим оптимизмом планирамо да наш рад наставимо у будућим клиничким испитивањима“, рекао је др Мухамед Мохијудин, стручњак за трансплантацију.

Трансплантација је изазвала забринутост међу активистима за права животиња, који сматрају да животиње не треба жртвовати за људску добробит.

Бенет је био везан за кревет и на апарату за бајпас срце–плућа у Медицинском центру Универзитета Мериленд од октобра 2021. до операције.

Није имао право на трансплантацију људског срца јер се није придржавао ранијих медицинских препорука. Бенет такође није био добар кандидат за вештачку срчану пумпу, због неправилних откуцаја срца.

Његово ново срце радило је добро недељама. Често је истицао да једва чека да се врати кући свом псу Лакију.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи