Читај ми!

Исповест Јелене Јевремовић: Једино због чега нисам одлазила редовно на прегледе су заправо груди

Како би личним примером упозорила све жене на то колико је важно прегледати груди да би сачувале здравље, певачица Јелена Јевремовић отворено је говорила о својој операцији тумора на дојци у емисији РТС Ординација.

Иако се данас ретко појављује у јавности, због ове важне теме направила је изузетак, а каже да се и сама опаметила тек прошле године, када је напунила 40 година.

Кад људи кажу тумор сви одмах мисле на рак, на „оно најгоре“, подсетила је водитељка емисије, и одмах додала да код Јелене то није била „она најгора“ ситуација. Међутим, Јелена то није знала када је открила промену на дојци.

О томе како је све изгледало, од сасвим случајног и необичног открића промене приликом прегледа због естетске хиругије, преко приче о операцији и постоперативног тока детаљно и отворено је причала у РТС Ординацији.

Стрес и постстресни период као окидачи болести

Током времена Јелена је почела да стрес посматра као највећи узрочник болести.

„Имала сам јако стресан период и могу да кажем да ми је стрес средње име од кад сам се родила и онда је дошао неки период када је он био толико учестао, у толико великој мери, негде тамо од 2017. године када сам те неке приватне проблеме имала – од смрти оца, па још неких других ствари...“, алудирала је на развод и стресне околности у вези са њим.

„Био је јако тежак период, било је или пуковник или покојник. Једва сам изгурала то са свом својом енергијом и снагом. Некако док је све то трајало ја сам све држала, мени није било ништа, а кад сам се опустила и када сам коначно довела и живот и себе у ред, онда је почело све живо да ме напада - од свих могућих прехлада, проблема с кичмом, док није на крају дошло и до проблема са дојком, односно до тумора“, објаснила је Јелена.

Од консултације за смањивање груди до тумора

Испричала је да, иначе, редовно иде на све прегледе, али да је некако груди увек запостављала.

„Једино на свом телу због чега нисам одлазила редовно на прегледе су заправо груди. Одлазила сам редовно и на гинеколошке прегледе, и вадила крви, и бавим се спортом - тренирам три до пет пута недељно, али груди нисам уопште прегледала“, испричала је гошћа РТС Ординације.

Каже да је на ултразвук ишла пре неке три-четири године и да уопште није обраћала пажњу на своје груди.

„Некако као да их немам, мислим.. А имала сам своје велике, природно јако велике груди које су долазиле све више и више до изражаја остајале велике после сваког порођаја и биле су несразмерне и ја уопште нисам отишла на преглед груди, него сам отишла на консултацију за смањивање мојих груди“, навела је певачица.

Јелена је рекла да никада није увећавала груди, већ да су потпуно природне.

„Ја сам се први пут усудила да одем да причам са неким о томе и одем код Игора Георгијева, мог пријатеља, доктора који ме је прегледао и рекао да ће радити ту реконструкцију, да ми се смање... Десна ми је била буквално за број и по већа него лева, и то је била већ толико видљива разлика да је мени почело јако да смета“, открила је и додала да јој је то све правило проблем са кичмом.

„Ја сам отишла (лекару) и кад сам урадила све пропратне прегледе, вађење крви, ЕКГ и остало, отишла сам на ултразвук и онда су ми нашли промену на левој дојци. И мени је један одлазак
тако лепршав на разговор о нечему што би требало да буде исправка или сређивање тела, нешто у вези са естетиком се претворило у драму“, сликовито је објаснила Јелена.

Жене са природно великим грудима често не могу ни да напипају промену

Након што је сазнала да постоји промена, уследио је период који јој није лако пао. Према њеним речима, у тим тренуцима жени кроз главу пролази свашта – од деце, па до најгорих мисли.

„Ми, жене са природно великим грудима, не можемо толико често да напипамо промену, а ја сам често пипала груди. Ја осећам када сам нпр. у циклусу, осећам кад постоји жигање, па онда мислим да ми је можда од тренинга... Осећала сам неку непријатност али ништа нисам под руком осећала“, и додаје да је то некако повезивала са циклусом, хормонима и слично.

„Међутим, кад су они то мени рекли ја сам се згранула. Ја сам то сазнала крајем новембра и разговарала са докторима о операцији која је требало да буде почетком децембра, кад се то и догодило. Значи, све је то било у врло кратком периоду. Онда сам отишла на Онкологију и била сам на мамографији, а пре тога на ултразвуку на коме је и уочена промена“, објаснила је.

Промена није била велика

„То је било око 11 милиметара са 6. Значи, није то била нека велика промена, али је постојала, и на мамографији је није било и то је била срећа зато што су рекли да је то онда вероватно бенигно. Сумњало се на цисту, на ово на оно, али је дефинитивно на крају био тумор. Најтежи моменат је било чекање хистопатолошког налаза“, подсетила је да се он ипак чека нешто дуже, јер нико није 100 одсто сигуран док се не уради анализа ткива.

Фокус јој је био на томе да се то извади, а операција је трајала шест сати.

„Одмах је рађена и реконструкција, односно смањење и десне дојке, зато што ми је лева по природи била много мања, а из ње ми је вађен тумор, и онда је извађено доста ткива и једноставно кад сам већ на столу и лежим да се то уради како треба“, рекла је Јелена.

Операција је рађена у тоталној анестезији, а било је и пратећих ситуација.

„Изгубила сам доста крви па ми је хемоглобин пао, па су то вртоглавице... Не причам ја сад о опоравку, то не можеш да се помериш. Ја не знам стварно ове девојке, морам да кажем ове које се оперишу стално, оне су веома храбре или се навуку на то. Ја не знам како то могу јер ово стварно боли“, признала је певачица.

Из тоталне анестезије у трајању од 6 сати излази се сутрадан из болнице, а жена мора да у првом периоду живи са дреновима.

„Била сам бледа, и сад помало. Мораш да имаш неког код себе ко ће да те подигне, али из посебног положаја да те подигне. Значи нема померања руку уопште, него теби мора неко да стави руку под тебе па да те дигне, да те одведе, да те придржава, јер мени се мантало било нон стоп, а и иначе имам проблем са ниским притиском и онда ме је ово само још докусурило, али најгоре је прошло и то је најважније“, закључила је гошћа РТС Ординације.

Јелена је испричала и да је све то утицало да почне да другим женама указује на важност прегледа.

„То је искуство које је мене пробудило, раздрмало ме је, и онда сам одлучила да на својој Инстаграм страници просто напишем апел за девојке, јер да нисам отишла тада и да нисам отишла из те намере, ко зна кад бих отишла. А пазите, мене је пратила температура 37,4 степени шест месеци и нико није знао шта ми је. Ишла сам чак и да се тестирам на коксаки, својевољно, зато што сам читала о томе, а замарала сам се. Радила сам све могуће и тумор маркере, вадила крв... Све могуће анализе, само нисам отишла груди да проверим“, рекла је Јевремовићева.

Апел на одговорност жена према самима себи

Лекари су Јелени рекли да у случају да није на време открила овај тумор, он је могао да прерасте у нешто малигно.

„Није било тренутних индиција ка томе, није било малигних ћелија на срећу - кад сам добила резултате стварно сам одахнула, али кажу да се деси да тај облик врло често прерасте у малигно. Када сам ишла на Онкологију на неке прегледе, прво сам видела ону малу цркву са леве стране кад се уђе. То је страшно. Могу мислити колико је жена ту оплакало и колико је суза на оним иконама - то су страшне ствари и јако сам се потресла“, поделила је Јелена Јевремовић своја осећања која је имала на самом почетку.

„На пример, ето једна ситуација – девојка од 23 године њој се проширио малигни тумор на дојци и исекли су јој целу дојку па ставили протезу, а све то јој се догодило за четири месеца“, навела је гошћа.

После свог искуства често апелује на пријатељице да оду да се прегледају.

„Имам неке млађе другарице, дружим се са девојкама које су млађе од мене по 14 - 15 година. Оне никад нису отишле да прегледају груди. Имам ове које су старије, које нису рађале па не иду редовно. Много смо неодговорне по питању тога, у глобалу причам за женски род и ја као нека мама квочка идем за свим тим мојим другарицама и терам их да ураде нешто по том питању“, истакла је Јелена Јевремовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи