недеља, 20.02.2022, 14:40 -> 15:01
Извор: РТС
Алергија и интолеранција на глутен нису исто, што Новак Ђоковић најбоље зна
Доласком лепшег времена велики број људи се жали на осећај умора чији узрок најчешће не умеју да објасне. Нутриционисткиња Ана Бандука Тодоровић објашњава колико храна коју уносимо може да утиче на то и да ли је глутен узрочник хроничног умора.
Глутен је протеин из одређених житарица и може да утиче на осећај хроничног умора и лошег расположења, међутим то не важи за свакога, наглашава Ана Бандука Тодоровић.
„Уколико људи посумњају, могу да пробају да га једно време искључе из исхране и виде да ли су имали користи од тога“, додаје нутриционисткиња.
Протеин из житарица као што су пшеница, овас, јечам, раж, уколико смо интолерантни на њега изазива осећај умора, али се првенствено одражава на наш дигестивни тракт у смислу надутости, а код одређених људи може да се развије и нека врста анксиозности и нервозе, објашњава Тодоровићева.
Алергија и интолеранција на глутен нису исто
„Оно што је интересантно, ми знамо да наш тениски ас, Новак Ђоковић, има утврђену алергију на глутен и да је то њему изазивало тешкоће са дисањем, нешто налик астми, све док није искључио глутен из своје исхране“, додаје гошћа Јутарњег програма.
До постављања дијагнозе да постоји алергија на глутен се долази анализом крви на присуство антитела и биопсијом слузнице танког црева. Мање инвазиван утицај глутена је интолеранција, што није права алергија, али утиче на енергетском нивоу.
После искључивања високоглутенских намирница, у првом реду пшенице, овса, ражи и јечама, али и многих индустријских производа који у себи садрже глутен, већ након пар дана неконзумирања тих намирница уколико смо интолерантни, осећаћемо се боље.
„Људи често имају тај проблем и услед њега организам теже апсорбује минерале и витамине, па се може појавити анемија, а анемија је управо, узрок умора“, напомиње нутриционисткиња.
Не садрже све житарице глутен
Замена за производе који у себи садрже глутен је у првом реду хељда, пиринач, кукуруз, киноа, просо, орашасто воће и ситне семенке. На тржишту постоје и безглутенска брашна и производи, тако да више није тако тешко снаћи се и решити проблем, истиче нутриционисткиња.
Уколико смо поуздано утврдили да нам глутен смета, једно време га треба потпуно избацити из исхране, користити намирнице које га не садрже и користити доста поврћа, орашасте плодове, воће, месо, рибу, јаја – све оно што даје ситост, али и опскрбљује организам витаминима и минералима и даје енергију за свакодневно несметано функционисање.
„Поготово женска популација која има проблем са штитном жлездом, препорука је код те дијагнозе да се једно време потпуно редукује глутен из исхране“, наглашава Ана Бандука Тодоровић на крају гостовања у Јутарњем програму.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар