Читај ми!

Кубанско а светско - здравство организовано да „уме да изнервира"

Kуба је једна од најтраженијих туристичких дестинација, међутим, захваљујући лекарским стручњацима, бројним медицинскм достигнућима и истраживањима, али и јефтином и поузданом лечењу, могла би да постане број један у здравственом туризму.

Према дужини животног века, смртности одојчади, броју лекара у односу на број становника, а пре свега по превенцији и лечењу од канцера, Kуба се налази у самом светском врху. Тајна је, кажу, у другачијем приступу лечењу.

„То је менталитет, превенција, велико поверење у лекаре, тамо нема више фракција, у смислу да неко верује у нешто, неко не. Постоји јединствен став од државе, везано за било коју болест. То је дисциплина у понашању, у превенцији. Велика одговорност грађана", сматра заступник агенције за лечење на Куби, Горан Пузељевић.

Хуан Kарлос Ескањо је интернационални боксерски тренер, а посао га је довео у Чачак. Верује да у свету нема здравственог система равног кубанском.

„Ако имате неки здравствени проблем у сред ноћи, можете да позовете доктора, и добићете помоћ. То не постоји нигде. Медицински систем на Kуби је одлично организован, на свим нивоима, од породичног лекара до министарства здравља. И у пандемији све је добро организовано. На пример, постоји хотел на Kуби у коме су створени одлични медицински услови за лечење пацијената. Сада у пандемији тај хотел се користи за смештај странаца код којих је откривен ковид", објашњава тренер.

Сваки лекар брине о 170 пацијената, што је један од најбољих просека у свету, а здравство је бесплатно. Превенција доноси огромне уштеде здравственом систему.

„Сваки лекар има област коју обилази, сваку породицу где се брине о сваком- од најмлађег детета до најстаријег члана породице. Говорим ко шта треба да ради - ако су жене, када треба да ураде мамографију, ако су мушкарци - провера простате, деци, ако имају неких проблема у адолесценцији. Kубанци некада не могу да разумеју колико је добро што имају, на неки начин, свог приватног лекара. Њих то мало и нервира", каже Пузељевић.

Kуба константно улаже у развој медицине, посебно на пољу истраживања и проналажења нових лекова и метода лечења.

Више од 2.000 патената признато је на међународном нивоу, а преко 30.000 сиромашних студената из целог света, потпуно бесплатно, завршило је студије медицине у Хавани.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи